Горещи новини

Партията „Не подкрепям никого“ почти влезе в парламента

| 17:57

Вече знаем кой печели изборите за Народно събрание в България. Разполагаме и с данни за това кои партии влизат в парламента и каква подкрепа получават те. Същинската новина обаче е малко по-различна.Над 60% от гласоподавателите са избрали да не упражнят правото си на вот. Причините за това са най-различни – недоверие в политическите елити, незаинтересованост или нежелание. Мнозина казват, че „просто няма за кого да гласуват“.

Така групата на негласувалите се превръща едновременно в най-големия победител и най-големия губещ от изборите на 2 октомври, пише Dir.bg. Тя няма да получи представителство в парламента. Вследствие на това възгледите и интересите на 4 милиона остават на заден план.

Интересна е и ситуацията при партиите, спечелили битката за влизане в парламента. Първата политическа сила събира реална подкрепа от около 9% от гражданите с право на глас

Партии, чиито експерти редовно участват в телевизионни предавания, имат медийна подкрепа и разполагат със значителен финансов ресурс, успяват да съберат доверие от едва няколко процента.

Евентуална коалиция, без значение от партиите в нея, би представлявала около 20% от българите.

От 1990 година досега процентът на негласувалите почти винаги расте. Разочарованите от политическия процес у нас стават все повече.

На първите избори за Велико народно събрание през лятото на 1990 година гласуват 90% от избирателите. Година по-късно до урните отиват над 83%.

„Негласуващите“ за пръв път печелят изборите през 2014 година. Оттогава насам избирателната активност два пъти е била над 50%, но никога над 55%.

Ако от уравнението извадим контролирания вот, ще се окаже, че по убеждение гласуват още по-малко на брой хора.

На този фон протестната опция в бюлетините „Не подкрепям никого“ отбеляза най-високия си резултат – 3.5%, и беше близо не само да задмине „Има такъв народ“, а и да влезе в парламента.  „Не подкрепям никого“ събра 87 634 гласа – незначително по-малко от подкрепата за нея през 2017 г. след въвеждането й. Но заради избирателната активност тогава числата бяха равни на 2.5%, а сега – 3.5%. Миналия ноември „Не подкрепям никого“ получи 35 745 гласа. През юли – 35 201, а април – 47 749.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!