Горещи новини

Парламентът разреши на Брюксел да конфискува незаконно имущество у нас

| 14:06

Безпрецедентен европейски регламент ще позволи на Брюксел да конфискува незаконно придобито имущество у нас. Регламентът беше приет днес от Народните представители с 96 гласа “за”, 4 – “против” и 21 “въздържал се”.„За“ измененията гласуваха народните представители от „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“. ГЕРБ-СДС гласуваха „против“, а ДПС и „Възраждане“ – „въздържал се“.

Конфискацията на имоти от престъпна дейност бе обсъден на първо четене. Регламентът на ЕС 2018/1805 е от 14 ноември 2018 г.

Това е първият подобен инструмент с пряка приложимост в областта на взаимното признаване на актове по наказателноправни въпроси, който цели да улесни трансграничното възстановяване на активи, както и да ускори и опрости обезпечаването и конфискацията на активи, придобити от престъпна дейност в Европейския съюз.

Очаква се регламентът да доведе до отнемането на повече активи, генерирани от престъпна дейност.

В законопроекта се предвижда КПКОНПИ да получи възможност да стопанисва обезпеченото имущество и да отговаря за неговото опазване.

По време на дискусията Петър Петров от ПГ „Възраждане“ възрази срещу измененията. Депутатът коментира, че за него е „абсолютно нецелесъобразно“ КПКОНПИ да бъде органът, който да стопанисва и надзирава обезпеченото и конфискувано имущество във връзка с водени в други държави членки наказателни производства. Той посочи, че в мотивите към законопроекта се твърди, че с приетите изменения няма да се натовари държавният бюджет и добави, че не може да се съгласи с подобно твърдение, тъй като не съществува безплатно стопанисване, съхранение и надзор на конфискувано или обезпечено имущество. Това не може да бъде възложено на КПКОНПИ, още повече, че дейността ѝ през последните години не се ползва от доверието на обществото, коментира Петров и допълни, че евроатлантическите ни партньори знаят как да си търсят правата.

Александър Несторов от ДПС също възрази срещу текстовете. Той каза, че не може да се съгласи с двойния аршин на управляващите, които казват, че КПКОНПИ се ползва за „бухалка“, като обезпечавала имущество без присъда, а със същия този законопроект, по думите на Несторов, се създават такива предпоставки и не само по българско, а и по чуждестранно законодателство.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!