Горещи новини

Папа Франциск отвори църквата за транссексуланите хора

-21:30-Razloginfo.com

Ватикана издаде изявление, в което потвърждава, че трансджендър хорат имат правото да бъдат кръщавани и да участват като кумове на сватби или да стават кръстници на деца. Решението е публикувано в отговор на запитване от бразилски епископ и е отразено в световните медии.Документът, изпратен от Ватикана, уточнява, че транс хората, включително и такива, които са преминали хормонална терапия или операция за смяна на пола, могат да бъдат приети в Христовата вяра „както всички останали вярващи“, но подчертава, че това трябва да стане без „риск от публичен скандал или объркване сред вярващите“.

Ватиканът също така подкрепя кръщенето на деца и подрастващи от трансджендър общността и потвърждава, че „няма основание транс хората да не могат да бъдат кумове на сватби“. Според информацията, писмото на Ватикана отваря възможността деца, родени в еднополови семейства чрез осиновяване или сурогатство, също да бъдат кръщавани.

Франсис де Бернардо, изпълнителен директор на организация, която работи за приближаване на ЛГБТ общността към християнската вяра, интерпретира изявлението на Ватикана като знак за желание от страна на папа Франциск да интегрира ЛГБТ хората в църковната общност.

Въпреки позитивния знак, все още има неясноти относно приложението на указанието, тъй като понятието „риск от скандал“ остава отворено за тълкуване, а решението за кръщенето на транс лица е оставено на преценката на отделните църковни общности. От Ватикана не се споменава изрично, че кръщението е неотменимо право на транс и гей хората.

Това решение идва след като по-рано тази година папа Франциск изрази своята подкрепа за хомосексуалните лица, като заяви, че те са „деца на Бог и че Бог ги обича“.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!