Горещи новини

Папата: Войната в Украйна е поражение за всички нас

| 17:42

Заплахата от глобален конфликт, предизвикан от руската инвазия в Украйна, трябва да убеди всички, че е дошло времето човечеството да премахне войната, преди тя да премахне човечеството. Това заяви Папа Франциск.„Повече от месец измина от инвазията в Украйна, от началото на тази жестока и безсмислена война, която, както всяка друга война, е поражение за всички нас“, каза той пред хиляди хора, събрали се на площад „Свети Петър“ тази неделя. Войната в Украйна унищожава бъдещето на страната, каза той, цитирайки статистика, според която половината деца са избягали от страната. „Това е зверството на войната, нещо варварско и кощунствено“, добави той и призова слушателите си да не смятат войната за нещо неизбежно или нещо, към което трябва да привикнат. „Ако излезем от тази (война) непроменени, всички ние ще бъдем по някакъв начин виновни. Изправено пред опасността от самоунищожение, човечеството трябва да разбере, че е дошло времето да премахнем войната, да я отменим от човешката история, преди тя да е отменила човечеството от историята“, продължи светият отец.

Откакто Русия нахлу в съседката си на 24 февруари Франциск няколко пъти спомена възможността за ядрен конфликт. „Умолявам всички политици, които участват в това да помислят, да поемат ангажимент и, виждайки мъченичеството на Украйна, да разберат, че всеки ден на военни действия влошава ситуацията за всички“, каза папата. Светият отец косвено критикуваше Москва от началото на наричаната от Русия „специална военна операция“ за демилитаризиране на Украйна. Той категорично осъди наричаната от него „неоправдана агресия“ и „жестокости“. Въпреки това Франциск използва думата „Русия“ само в молитви, като например на специално световно събитие за мир миналия петък.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!