“Как да напусна Русия?” или “Как уехать из России?” е най-търсената фраза в търсачката Гугъл снощи, часове преди очакваната реч на руския президент Владимир Путин.В свой материал изданието “Форбс”, цитира данните на търсачката “Google Trends”.

Сред търсените фрази са и: “Как да напусна страната по време на мобилизация?”, “Как да отида в Казахстан?”, “Как да напусна Русия без паспорт?”, “Как да отида в Турция”, “мобилизация”, “задграничен паспорт” и т.н., предаде Би Ти Ви.

Пиковете на търсене са през последните два дни.

Вчера „независимите републики“ Донецка народна република и Луганска народна република обявиха, че ще проведат референдум между 23 и 27 септември за присъединяване към Русия. Такива референдуми се готвят и в окупираните територии на Запорожие и Херсон.

Малко по-рано пък руският парламент одобри законопроект, с който се затягат наказанията за престъпления като дезертьорство и отказ от участие в мобилизация.

Мобилизационните мероприятия започват днес, а мобилизираните ще са 300 000 души от запаса. Мобилизираните в рамките на частичната мобилизация ще преминат през допълнителна подготовка.

Източник: trafficnews.bg