Горещи новини

Паднали дървета и много материални щети в страната заради силния вятър

| 14:53

Силният вятър създаде доста проблеми на много места в страната, информира БТА.Сoфия

Седем сигнала за паднали клони и дървета са постъпили в дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община.

От там напомнят на строителните фирми, изпълнителите на обекти да обезопасят строителните огради и скелета.

Гражданите да бъдат внимателни при придвижването си и да обезопасят от незакрепени предмети тераси или прозорци.

От Летище София съобщиха, че към момента самолетите кацат и излизат без проблеми.

От Националния институт по метеорология и хидрология издадоха за днес предупреждение за силен северозападен вятър в страната.

В областите Враца, Монтана, Видин, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Сливен предупреждението е от втора степен – оранжев код.

В останалите области на страната предупредителният код е жълт.

Пловдив

Преустановено е движението на влаковете в междугарието Пловдив – Филипово заради силния вятър и паднали дървета.

Аварийни екипи на НКЖИ работят по отстраняване на повредите по контактната мрежа.

Силна буря се разрази за кратко в Пловдив в късния следобед вчера и причини материални щети, няма пострадали хора.

На близо 40 сигнала за паднали дървета, клони и строителни елементи са са отзовали екипите на пожарната служба в града.

Пазарджик

От снощи до тази сутрин екипите на пожарната в Пазарджик са се отзовали на пет сигнала за възникнали инциденти в резултат на силния вятър, съобщиха от полицията в града.

Отстранено е паднало дърво на пътя между селата Черногорово и Тополи дол, две дървета и клони от улици в Пазарджик, два са сигналите за надвиснали ламарини от сгради в областния град.

Няма пострадали хора и нанесени сериозни материални щети.

Сливен

Скоростта на вятъра в Сливен надвишава 80 км/ч, съобщиха от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“. Сред пораженията от вятъра са прекършени клони, паднало дърво, разкъсани билбордове и увредена предизборна шатра. Има повреди по проводите на кабелни оператори. Собствениците са информирани и се предприемат мерки.

Има единични сигнали за прекъсване на електричеството. Екипи от Общината и дружествата работят по подадените сигнали.

Ловеч

В Ловешка област са подадени няколко сигнала за повалени дървета от силния вятър. Отстраняват се паднали дървета на пътя Ловеч – Плевен, при разклона за село Баховица и на пътя Ловеч – Севлиево.

Движението в двата участъка не е ограничено, но трябва да се осъществява с повишено внимание, предупреждават от полицията.

В Ловеч е получен и сигнал за паднала мазилка от сграда. Поривите на вятъра в града са достигнали 72 км в час, като е започнал да се засилва още от полунощ. Почти в цялата област вятърът е бурен.

Русе

До 86 км/час достига скоростта на вятъра в Русе, съобщиха от хидрометеорологичната станция към Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ в града.

Вятърът е с посока запад-северозапад. Обявено е предупреждение до капитаните на кораби по река Дунав и пристанищата. Прогнозата е вятърът да отслабне привечер.

От полицията съобщиха, че са получени сигнали за паднали дървета по пътища в областта. Засега няма данни за щети. Екипи на общинското предприятие „Паркстрой“ отстраняват паднало дърво на ул. „Борисова“ в Русе.

Велико Търново

Силният вятър във Велико Търново събори контролер на светофар на оживено кръстовище до голям супермаркет и три дървета, получени са сигнали и за отронена мазилка на жилищни сгради. Контролерът на светофара се е провесил на един от стълбовете, но не е паднал върху пътно платно, опасният елемент от светофарната уредба е отстранен.

Три дървета са паднали на различни пътни участници – между селата Балван и Емен, по пътя към село Габровци и на панорамния път към Великотърновския университет. Няма пострадали хора, екипи на пожарната отстраняват дърветата.

В сутрешните часове силата на вятъра в региона е била около 32 километра в час, като поривите са достигали до 65 километра в час, уточниха от общината. Няма данни за прекъснато електрозахранване.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!