Горещи новини

Още COVID мерки за цялата страна от 4 ноември. Новата заповед променя валидността на зелените сертификати

-18:52-Razloginfo.com

Нови ограничителни мерки влизат от утре със заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.


Освен, че болниците в страната спират плановия прием и операции, забраняват се и посещенията в болници, с изключение на пациентите в последен стадии, както и домовете за деца и възрастни.

Според заповедта това ще облекчи натискът върху здравните заведения и ще позволи ненатоварените отделения, да се преструктурират в такива за лечение на пациенти с Ковид.

От утре няма да работят детските центрове и клубове и организирани групи за деца, информират от БНР.

Школите по езици и образователните такива ще работят с не повече от 5 деца в група и при спазване на дистанция от 1,5 метра. Спират тиймбилдингите, колективни спортове на закрито, с изключение за тези на картотекирани състезатели.

Разрешени със зелен сертификат за работещите и посетителите остават заведенията, кината, театрите, концертите, фитнес залите и СПА центровете, семинарите и изпитите, музеи, галерии, организирани екскурзии и присъственото обучение в университетите.

Изискването за сертификат за преболедуване, ваксинация или отрицателен резултат от антигенен и PCR тест, не важи за лицата под 18 г.

В заповедта е официално признато сертификатът за преболедуване да важи една година, а като сертификат за ваксинация се признава и този за една доза поставена ваксина, от двудозовите, но чак 15 дни след поставяне, същият срок важи и за еднодозовата ваксина.

Учениците могат да преминат към присъствено обучение само там, където има организация за тестването им два пъти седмично. Всички ученици от пети до дванадесети клас и учителите трябва да са с маски.

Учениците могат да се върнат в класните стаи от 8 ноември и в общините, където 14-дневната заболеваемост над 500 на 100 000 население. В момента под 500 заболели има само в областите Кърджали и Смолян. Заповедта на министър Кацаров остава в сила до края на месеца.

Нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров променя срокове на валидност за част от COVID сертификатите. Това обяви здравното министерство.

Така при ваксиниране с еднодозова ваксина, документът ще става валиден от 15-ия, а не от 14-ия ден, както досега.

Пак от 15-ия, а не от 11-ия ден, както беше първоначално обявено, ще става валиден и сертификатът за преболедувалите, доказали заболяването си с бърз антигенен тест или PCR. Ако документът е издаден от друга държава обаче, включително на ЕС, той ще е с валидност от 11-ия ден.

Само 15 дни ще може да се използва и документът за поставена първа доза при двудозова ваксина, става още ясно от заповедта. Той ще е с валидност от 15-ия до 30-ия ден от първата игла, след което би трябвало да е поставена и втората и имунизираният да си изкара сертификат за ваксинация, който влиза в сила веднага.

В страната ни вече ще се признават и COVID сертификати, издадени и в други страни, извън EС.

С подобен проблем се сблъскаха много наши сънародници, особено от САЩ, които са се ваксинирали там, но тук не им се признаваха документите и се налагаше да си правят тестове. Сега заповедта на министър Кацаров предвижда тези сертификати да се приемат, като те трябва да съдържат имената на лицето, дата на раждане, дата, на която е поставена съответната доза ваксина срещу COVID-19, пореден номер на дозата, както и общия брой дози при ваксини, които се поставят двукратно, търговско наименование на поставената ваксина срещу COVID-19, наименование на производителя/притежателя на разрешението за употреба, държавата, в която е издаден и наименованието на издаващия компетентен орган.

Непроменена остава крайната валидност на сертификатите за преболедуване – 1 година за България, както и на тези, издадени след PCR или антигенен тест – съответно 72 и 48 ч.

Източник: marica.bg
Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!