Горещи новини

Още по темата: 13-годишната Йоана, от Разлог, е новото чудо в родното колоездене,

-9:39-Razloginfo.com

Нов талант с обещаващо бъдеще има родното колоездене. Чудото се казва Йоана Вълканова и е от Разлог. Момиченцето има уникална издръжливост, физически данни и талант след време да се изкачи на световни върхове в колоезденето и да прославя България, предричат специалисти.

Снимка: Велоклуб „Олимп“

Вчера осмокласничката спечели 100-километровата велообиколка на Витоша при жените. Победата й не е изненада за специалисти и познавачи в този спорт. Миналата година, когато беше на 12 години тя се класира втора. Камери и журналисти преследваха Йоана след финала, а тя бягаше из планината, защото се срамуваше да говори за себе си, споделиха очевидци пред Столица.bg.

И вместо да се разхожда из моловете и да се кифлее Йоана е на велосипеда си и тренира ежедневно, има си цел, амбиции, и се цели към върховете в световното колоездене. Спортни медици пък са възхитени на вродената й издръжливост, която тя поддържа с тежки тренировки в планината и на шосе. Функционалните й изследвания показват, че при големи натоварвания, с пулс над 200 удара, само за 3 минути се възстановява до 80 – 90 удара, което показва отлична дееспособност, добра тренираност и голям капацитет за развитие.Йоана Вълканова е на 13 години, а съботният й старт на 100-километровата Обиколка на Витоша бе трети. За първи път тя се пуска на това състезание на 11 години. „Сама искаше да участва тази година и настояваше. С треньора й Петър Евстатиев нямахме намерение да я пускаме, защото през идната седмица заминава на Европейско първенство в Италия и искахме да я предпазим от травми“, сподели пред Столица.bg баща й Илия Вълканов.

В събота беше сървайвър, но тя оцеля, гордее се Вълканов. На онзиденшното издание на Витоша 100 Йоана за пореден път доказва изключителна воля, издръжливост и концентрация. По време на състезанието тя успява да премине през няколко физиологични и психологически критични етапа. Успява да се пребори със себе си, концентрира се и продължава, за да стигне до победата.

На 10-ия километър, преди стръмно изкачване момиченцето пада и се удря лошо, започва да плаче от болка. Баща й, кара зад нея, за да я пази при спусканията да не я ударят,  я вдига и тя отново се качва на велосипеда. По стръмния баир другите участници бутат велосипедите си, а само Йоана върти педалите по стръмния баир – към победата.

Следващият преломен момент е участъка към язовира, когато започва да вали. Йоана измръзва, но не спира да върти педалите. Започва да влиза в хипотермия, пулсът да й пада. Тогава Илия, който следи всичките й показатели на компютър на неговото колело започва да говори с нея, за да може тя психологически да преодолее критичния момент. И 13-годишното момиченце успява да се справи. „На трасето към Боснек се съвзе и продължи“, разказа баща й. На Симеоново тя отново пада и след 10 минути сълзи продължава към финала.

Трудностите не стряскат Йоана Вълканова, която гони целите и не се отказва от мечтите си, да бъде сред шампионите независимо от крехката си възраст.

„От година работя с нея и съм треньор в техния клуб „Олимп“, Разлог. Това дете има голям талант и заложби, като физиология и психика, които ще се развиват с времето. Плановете за нея са дългосрочни и за да се реализира е важно да се провежда правилна подготовка, без форсиране, както съветват екип от специалисти. Йоана притежава стабилна психика, издръжливост и воля, които са нещо необикновено за нейната крехка възраст. Освен в МТБ, тя стартира и на състезания на шосе, защото е очевидно, че е състезател с голям потенциал. На шосе сред връстниците си на Изкачване на Витоша през 2020 г. стана трета при девойките. А тази година, през май е първа на шосейното Изкачване на Боровец на състезанието Купа Камен Станчев. В състезанията на шосе очевидно ще се сблъска с доста по сериозна конкуренция. Тази седмица Българската федерация по колоездене изпраща Йоана и едно момче на Европейско първенство за юноши и девойки, до 15 години, в Пила, Италия, 29 юни – 2 юли“, коментира пред Столица.bg треньорът на Йоана Петър Евстатиев, който е и треньор на националния отбор.

Илия Вълканов е главния „виновник“ Йоана да се качи на велосипеда. Той е състезател, сред ветераните и преди години е състезание в Стара Загора. Там обаче са съпругата и дъщеря му. Взели и колело да си върти Йоана, да не скучае. Тогава организаторите решават да направят състезание и за децата. Малката сякаш това и чака, качва се и е в надпреварата. И понеже е на 8 години и е малка, не следи маркировката и се губи в планината. Намират я на 8 км от трасето, връщат я по маршрута и тя печели детската надпревара. Тогава бащата забелязва, че детето има заложби.

„Тази година няма дълги тренировки заради това учене и матурите, но седмично прави по около 8 – 10 часа тренировки в планината. На ден по около час и половина кара, няма обем, но има желание да тренира“, обяснява Илия Вълканов за подготовката на 13-годишната си дъщеря.

В свободното си време Йоана свири на китара и сега се е записала и на барабани. Пълна отличничка е и знаменосец на училище „Никола Парапунов“ в Разлог. От септември тя ще учи в местната гимназия в паралелка по компютърни системи и технологии в СУ „Братя Каназиреви“.

Източник: Столица.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!