Горещи новини

Още по темата: Нова COVID вълна: До три седмици достигаме пика

| 13:15

България е на прага на нова ковид вълна. Броят на заразените в страната се увеличава плавно. Най-много заболели има в София, Варна и Габрово. Столицата дори е на път отново да влезе в жълтата зона с над 100 заразени на 100 000 души.Кривата на заразата ще продължи да расте. А повишената заболеваемост в момента експертите обясняват със спецификите на вируса и липсата на противоепидемични мерки, информира БНТ.

Вирусът, който става по-лесно предаваем, но по-леко протичащ и съсредоточаването през летния сезон на много хора на определени места, много тесните контакти при липсата на каквито и да е мерки”, допълни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Мерки може да има, ако броят на приетите в болница достигне стойности, заложени в Националния пандемичен план.

“И при по-леко прочитане при масово разпространение нужда от мерки ще има”, добави доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Кунчев е убеден, че има заразени с коронавирус, които остават извън официалната статистика.

“Има и хора, които го карат леко и не търсят медицинска помощ”, каза доц. Ангел Кунчев.

След края на извънредната епидемична обстановка личните лекари не могат да издават направления за PCR тест за коронавирус, а антигенните тестове не са безплатни за пациентите.

Здравното министерство предвижда освен ковид ваксините електронно да се регистрират и всички задължителни имунизации. А от първи август направления за влизане в болница ще се издават само електронно.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!