Горещи новини

Още по темата: За по-чист въздух МОСВ предлага помощите за дърва да бъдат спрени

-19:15-Razloginfo.com

Министерството на околната среда и водите предлага спиране на социалните помощи за дърва и въглища като част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Това обяви в парламента вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов. В новия бюджет за 2022 година са заложени 30 милиона за опазване на чистотата на въздуха.Основните причини за влошеното състояние на качеството на атмосферния въздух са битовото отопление и в по-малка степен автомобилният транспорт. Това са обобщените данни на редица анализи за чистотата на въздуха. По действащата Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух са въведени изискванията за качеството на твърдите горива – въглища и брикети, използвани за битово отопление от населението. Съществува наредба за изискванията и контрола на използваната дървесина, както и правомощия на общините за определяне на зони с ниски емисии. Въпреки наличната законодателна рамка проблемът с влошеното качество на въздуха остава сериозен за страната ни.

Екоминистърът Борислав Сандов обяви в Народното събрание допълнителни мерки, които се обмислят:

Аз съм в комуникация и с Министерството на труда и социалната политика за това, че помощите под формата на въглища и дърва би следвало да бъдат прекратени, доколкото те задълбочават проблема“.

София и Пловдив остават градовете с най-мръсен въздух.30% от замърсяването в София с фини прахови частици е причинено извън рамките на Столична община, обясни екоминистърът:

По отношение на финансирането на мерките в борбата с мръсния въздух Борислав Сандов посочи, че освен средствата по оперативните програми в проектобюджета за тази година са заложени 30 милиона за мерки за опазване на чистотата на въздуха и отделно 47 млн. лв. по нов механизъм.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!