Горещи новини

Още по темата: Валят оставки в ОИК- Разлог

| 15:31

Централната избирателна комисия освободи председателя на ОИК – Разлог Елена Пандева. Това стана след получена молба за предсрочно прекратяване на правомощията й като председател и член на ОИК – Разлог. След нея оставка подаде и Айше Дервиш, която е от квотата на ДПС. Също така трябва да се назначи и заместник-председател на мястото на починалата Татяна Лазарова-Цанева.Изпратено е писмо до политическата сила, което по закон издига кандидат за нов председател на ОИК. Предстои да бъде разгледано направеното предложение.

Оставките идват дни, след като Върховният административен съд установи конфликт на интереси от страна на кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев. Решението на съда гласи, че в нарушение на законовата уредба инж. Герчев е назначил себе си за ръководител на проект за саниране на сградата на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. За това е получил възнаграждение, което впоследствие той е дарил на Българската православна църква и здравното заведение, но въпреки това квалифицираното законово нарушение остава.

КПКОНПИ смята, че са налице и трите кумулативни предпоставки за наличието на конфликт на интереси – лице, заемало публична / заемащо висша публична длъжност (Красимир Герчев, в качеството му на кмет), упражнени от същото правомощия по служба (проверка и приемане на графици за отчитане на часовете положен труд и отчетните доклади в периода от 29.07.2017 г. до 31.01.2019 г., изготвени от него самия, в качеството му на Ръководител на проект) и негов личен частен интерес, произтичащ от това, че като Ръководител на проект по Административния договор, Герчев получава възнаграждение, на база на издадените от него самия в качеството му на кмет актове, с които е приемал отчетения, пак от него самия като Ръководител на проекта, труд.

КПКОНПИ е уведомила Общинската избирателна комисия на Разлог с писмо с вх. №206/22.02.2022 г., с което членовете на ОИК са уведомени, че решението на ВАС вече е в сила и те трябва да предприемат по-нататъшни действия.

Източник: agencia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!