Горещи новини

Още един удар по джоба! И домашната ракия поскъпна

| 10:05

Лоша новина за всички почитатели на домашния алкохол. Варенето на ракия поскъпна в рамките на година. С 20 лева повече се плаща за наемане на казан над 200 литра, посочват пред екипа ни редовни производители на най-масовия алкохол в страната, пише 24rodopi.„Миналия сезон цената бе 30 лева, сега вече е 50. За казан до 200 литра се плаща между 30 и 35 лева“, казва за 24rodopi.com Стоян от Кърджали. На две места може да се вари домашен алкохол в областния град, твърдят запознати. Броят на „ракийниците“ заедно с тези в крайградските села пък е около 4-5.

„Инфлацията удря всичко. Но какво да правим, няма как – има грозде, трябва да се направи на ракия“, посочва Мюмюн.

Поскъпването на казаните в по-далечни села е от 5-10 лева. Наемането на 250-литров струва 40, вместо 35 лева както преди година. За 500-литров казан пък се плаща 50 лева, вместо 40 като в предния сезон.

В същото време в интернет е пълно с обяви за продажба на казани за домашна употреба. Така например 80-литров се предлага за 350 лева. Цените достигат до 1000 лева, в зависимост от изработката. Всички са медни.

„Домашният казан обаче е опасност. Носи се наказателна отговорност. Напипат ли те, отнема се всичко, налагат се глоби, отива се на съд“, коментират запознати.

В същото време по ракийницете в региона наплив от желаещи да варят не липсва. Казани са запазени за седмици напред.

Източник: 24rodopi.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!