Горещи новини

Ох баня, ох кеф, ама не трябва да се къпете всеки ден

-19:01-Razloginfo.com

Индустриите за красота и здраве печелят милиарди годишно от това да ни продават продукти за поддържане на личната хигиена и чистота и за съжаление много от техните маркетингови техники са успешни. Заблуждават ни да мислим, че ежедневното къпане ще ни направи по-чисти, по-здрави и по-привлекателни, но истината е, че взимането на душ всеки ден всъщност може да навреди на кожата и здравето ни като цяло.Да, взимането на душ или вана след тежкия работен ден може да ни помогне да се отпуснем и да се почувстваме по-свежи, но според специалистите не се нуждаем от повече от едно или две къпания в седмицата, комбинирани с по-бързо измиване на мивката на някои зони от тялото.

Това са 6 причини, заради които трябва да се откажете от ежедневния душ:

1. Не сте толкова мръсни, колкото си мислите

Ако не работите всеки ден тежка физическа работа, при която се потите часове наред, тогава определено нямате нужда от ежедневен душ. Според д-р Кейси Карлос, асистент по медицина в отдела по дерматология в Калифорнийския университет в Сан Диего, твърде честото използване на сапун изсушава кожата, защото отстранява ценни естествени масла от нея. Освен това повечето хора използват сапун там, където всъщност не се нуждаят от него. Карлос казва, че кожата ни всъщност се справя чудесно като се самопочиства, което означава, че определено не е нужно да се миете толкова, колкото си мислите. Ако се замислите, когато хората са живели сред природата, те просто са отмивали в реката мръсотията от тялото си, без да използват никакви сапуни или почистващи препарати.

2. Къпането измива добрите бактерии

В интервю за BuzzFeed двама дерматолози разкриха, че измиването на кожата всеки ден буквално измива добрите бактерии, необходими за нашето здраве. Плюс това, честите душове могат да създадат малки пукнатини/язви в кожата и това да направи тялото ни по-склонно към инфекции.

3. Изсушаваме косата си

Подобно на кожата, измиването на косата всеки ден ще я лиши от естествените масла и ще ѝ придаде сух, повреден, бухнал вид. Според Андреа Л. Хейдън, директор на Международната асоциация на трихолозите, не трябва да мием косата си повече от един или два пъти седмично (важи и за мокренето ѝ под душа, дори без употреба на шампоан).

4. Изсушаваме кожата си

Честите горещи душове могат да изсушат кожата ни и тя да започне да се бели или лющи. Измиването на тялото всекидневно, извлича влагата и маслата от кожата ни, което я изсушава. Особено ако имате дерматологични проблеми, не си взимайте по-дълъг от 10 минути душ два до три пъти седмично и то с по-хладка вода.

5. Ноктите ни също страдат от честото къпане

Горещата вода води до разширяване на ноктите, което може да ги накара да станат по-чупливи. Те също губят своите влага и естествени масла, което означава че стават по-сухи и склонни към нацепване.

6. Хабим чиста вода

За 10-минутен душ се използват около 60-90 литра вода (в зависимост от струята). Може би си мислите, че вземането на вана ще спести повече вода, но истината е, че за пълненето на вана се изразходват почти три пъти повече вода в сравнение с вземането на 10-минутен душ.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!