Горещи новини

От 2019 до 2023 година в България са съкратени 79 000 работни места в производството

-9:34-Razloginfo.com

България е сред десетте държави, които са загубили най-много работни места в производството за периода 2019-а – 2023-а година – 13% от работната сила в тази сфера или 79 000 позиции. Това сочат данните от проучване на Европейския синдикален институт, оповестено от Конфедерацията на труда „Подкрепа“.Според него за последните четири години в цяла Европа са закрити почти 1 милион работни места в индустрията.

От 2019 година досега най-много загубени работни места има в Полша – 278,000, следвана от Румъния (144 000) и Германия (129 000).

Намалените работни места в Хърватия и Словения представляват 14% от цялата работна сила в производството, което поставя тези страни пред България и Чехия.

В проучването на Европейския синдикален институт се посочва, че тези съкращения са причинени основно от липсата на целенасочена подкрепа за промишлеността в Европейския съюз.

Сред основните изводи е този, че преминаването към устойчива икономика е възможност да се промени тази ситуация, но за това има нужда от индустриална политика за защита и създаване на качествени работни места.

Синдикалните организации призовават ЕС да отхвърли строгите икономии, като вместо това се въведе европейска директива за справедлив преход и се създаде постоянен инвестиционен инструмент, обезпечен с достатъчно ресурси за подкрепа на всички държави-членки и региони.

В анализа се подчертава, че наличието на силна и устойчива индустрия в ЕС е общ интерес на работниците, работодателите и на националните правителства

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!