Горещи новини

От 1 януари 2022 г. никой пенсионер няма да получава пенсия, по-малка от сегашното плащане

| 16:07

От 1 януари 2022 г. никой пенсионер няма да получава пенсия, по-малка от сегашното плащане, което включва и временната добавка от 120 лв. Тя е заложена до края на декември 2021 г., след което ще отпадне.Това предложение, направено от Асен Василев от „Продължаваме промяната“, бе прието по време на коалиционните преговори за правителство в сектор „Труд и социални грижи“. По принцип добавките от 120 лв. бяха гарантирани до декември, а от Коледа е гласувано увеличение на пенсиите чрез вдигане на тежестта на коефициента за стаж, както и повишаване на минималната пенсия на 370 лв.

С новата идея на Василев практически минималната пенсия ще стане 420 лв., колкото хората взимат и сега с добавката.

Преди да се гласува идеята по време на преговорите БСП поиска удължаване на добавката от 120 лева към пенсиите до края на извънредната епидемична обстановка, която към момента е обявена до 31 март 2022 г. В крайна сметка бе взето компромисно решение, защото от 25 декември предстои увеличение на пенсиите съобразно приетата актуализация на Бюджет 2021.

Приета бе и идеята в следващите 6 месеца да се направи цялостен анализ на пенсионната система, въз основа на който тя да бъде реформирана.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!