Горещи новини

От 1 октомври компенсират работещите в Спешна помощ с до 600 лв. към заплатата

| 18:12

След спирането на извънредната обстановка заради Ковид бяха спрени допълнителните заплащания, в резултат на което възнагражденията на служителите в Спешна помощ спадната значително. Вече два месеца зрее недоволство. Затова днес на заседание на Министерския съвет бе решено да се отпуснат допълнителни средства, тъй като в момента няма работещ парламент. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на извънреден брифинг пред ЦСМП – София.Лекарите ще бъдат компенсирани с около 600 лв., фелдшерите и медицинските сестри – с около 400 лева, санитарите – с около 350, шофьорите на линейки – с около 150 лв., парамедиците – с около 170 лв. Тази компенсация влиза в сила от първи октомври, допълни министърът.

Общата стойност на отпуснатите средства е в размер на 9.8 млн. лв.

Мярката ще важи до края на годината, тъй като на хората не може да бъде увеличена заплатата заради липсата на работещ парламент.

При служителите на РЗИ, които също са в стачна готовност заради ниски заплати, е трябвало да се случи оптимизиране. „Няма как да се оптимизира сектора в момента, тъй като и в момента съставът е много намален. РЗИ много адекватно реагира при наводненията в карловските села, имахме 55 човека на терен след бедствието”, допълни Меджидиев.

„В момента нямам законов механизъм да гласувам увеличение на заплатите никъде – това може да направи само парламентът, който да заложи тези средства и занапред. В момента водим преговори с МЗ какво да направим. Напълно ги разбирам хората”, допълни служебният министър на здравеопазването.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!