Горещи новини

От СМакедония: Дечките од Харвард го симнаа од тронот каратистот

-20:25-Razloginfo.com

„Тектонски потрес на Балканот: Дечките од Харвард го симнаа од тронот каратистот кој десет години владееше со Бугарија“. Това гласи заглавие във vocentar.com„Българският електорат се обърна към (не)сигурност, давайки мнозинството от гласовете си на новата партия, водена от двама политици с дипломи от Харвард. Това е, разбираемо, много по-важна лична карта от колана по карате на Бойко Борисов или певческата кариера на Слави Трифонов.“, пише изданието.

Кирил Петков и Асен Василев разбунтуваха политически води от влизането си в предходното правителство, което ръководи страната от април. Тогава се проведоха първите избори за тази година и партиите, които влязоха в Народното събрание, не успяха да съставят правителство. След изборите през юли сценарият се повтори. Кирил Петков оглави икономическия сектор, а Асен Василев оглави финансовия в съставеното от Румен Радев служебно правителство.

Предизборните проучвания и първите екзитполове показаха убедителна победа на ГЕРБ, дясноцентристката партия партньор на ВМРО ДПМНЕ в Европейската народна партия, водена от премиера Бойко Борисов.

Партията „Промяната продължава“ обаче спечели изборите и засега това предимство не е малко и е около четири процента от избирателите. Петков и Василев спечелиха 25,85 процента от гласовете, ГЕРБ е 20,38 процента.

Основният въпрос на новото правителство обаче ще бъде зависимостта на България от руския газ – наскоро беше подписано ново многогодишно споразумение с Газпром. Което все пак оставя място на Москва да влияе пряко върху българската политика.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!