Горещи новини

От понеделник започва компенсирането на високата цена на тока

-15:33-Razloginfo.com

От понеделник започват плащанията за компенсиране на високата цена на електроенергията на свободния пазар. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков.До момента министерството е сключило договори с 23 фирми-доставчици на ток за небитови абонати, които обхващат 73% от засегнатите потребители. След като парите бъдат преведени към тях, клиентите им ще получат приспадането от 110 лева на мегаватчас в сметките си.

Преводите на компенсациите започват след като страната ни изчака одобрение от Европейската комисия, напомни Андрей Живков. Заради това забавяне обаче компенсациите не са отразени във фактурите за октомври на 75-80% от небитовите потребители. Те бъдат компенсирани във фактурите за ноември в началото на следващия месец.

На телефон 02/9263256 експерти на министерството ще отговарят на всякакви въпроси на клиенти на фирмите-доставчици на ток на свободния пазар.

Всеки ден информацията на сайта за това кои фирми са подписали договори за компенсациите ще бъде актуализирана. Според министър Живков до следващата седмица се очаква всички доставчици на електроенергия на свободния пазар да подпишат договори за компенсации.

На 9 ноември стартира мярката за компенсация на бизнеса заради високите цени на тока през последните месеци. Тя предвижда компенсация на фирмите за октомври и ноември със 110 лв. за консумиран мегават на час. Работодателите бяха недоволни, че помощта ще се забави, тъй като парите ще бъдат изплатени, едва след като Брюксел одобри схемата.

Вчера Европейската комисия даде зелена светлина на помощта за бизнеса, с която държавата да компенсира високите цени на тока за октомври и ноември.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!