Горещи новини

От днес уникалните разложки запески гостуват на Етнографски музей – Пловдив

-10:39-Razloginfo.com

Днес от 17.30 ч. в Регионален етнографски музей – гр. Пловдив ще бъде открита гостуващата изложба: ,,Магията на разложката запеска“ на Исторически музей – Разлог.В нея са подбрани най-ценните и красиви шевици от ХIX и началото на ХХ век, избродирани върху женските ризи (кошули) и носии от Разложкия край.

Колекцията заема едно от водещите места във фонда на Исторически музей – Разлог.

Изложбата е част от инициативата „Европейски дни на наследството“.

Със своята пъстрота и багри те са неразделна част от българското народно изкуство. Особено красива е разложката шевица, наречена запеска. Известни са около 28 основни символа (лалета, карамфилчета, звонци, ягодки, китки, клещи и т.н.), бродирани по ръкавите. Любим цвят е червеният, както и синьо, зелено, жълто – все животворни и природни цветове. Тя е характерна за града, откъдето според изследователите се разпространява в околните селища. Формирането и окомплектоването на колекцията от шевици е постоянен процес, който освен съхранението и експонирането им, цели да покаже старинната изработка и цветовия колорит, използван от разложката жена.

Източник: zabeliazano.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!