Горещи новини

От днес: Отпадат ограниченията, маските не са задължителни. Пада мораториумът върху цените на тока и парното

| 9:10

От днес отпадат ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса у нас.Маските няма да са задължителни, а препоръчителни. Препоръчително е и спазването на физическа дистанция от 1.5 м. Висшите училища започват присъствено обучение. Няма забрана за брой присъстващи на закрито.

Остава изискването за сертификат при влизане в страната.

До края на юни остават и повечето подпомагащи мерки свързани с кризата с COVID -19. Добавката за пенсионери, както и изплащането на 75 лв за завършена ваксинация ще продължи до средата на годината. Решенията за ТЕЛК също. Мярката 60 на 40 също е удължена с три месеца.

От 1 април пада също мораториумът върху цените на ток и парно за домакинствата. Минималната работна заплата пък става 710 лева, както и майчинството. 

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Според Главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и след отпадане на извънредната обстановка е силно препоръчително носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито.

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове.

Според приетите на първо четене промените в Закона за здравето след отпадането на извънредната епидемична обстановка, при нужда, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, ще може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област.

Мерките, които ще могат да се въвеждат след отмяната на извънредната епидемична обстановка, са от общ характер, като спазване на дистанция, дезинфекция, носене на защитни маски на определени обществени места, имунизационни кампании, разкриване на пунктове за имунизация и др.

При необходимост ще могат да се въвеждат здравни изисквания за пристигащите в страната лица, като например документи за ваксинация. В законопроекта изрично се посочва, че не може да се налага забрана за влизане в страната и ограничаване на придвижването на територията й, както и временно затваряне на обекти от обществено значение и/или други обекти и услуги, предоставени на гражданите.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!