Горещи новини

Отстъпката от 25 стотинки за гориво остава до Нова година

| 18:13

До 31 декември включително ще се ползва отстъпката от 25 стотинки за литър при зареждане на гориво от бензиностанция. Това става ясно от решенията, гласувани на заседанието на кабинета днес.За целта са одобрени допълнителни разходи в размер на 38 млн.лв.

С допълнителните средства ще бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнението на програмата за изплащане на компенсациите на физическите лица, крайни потребители на моторни горива, по мярката на правителството за 0,25 лв. компенсация за литър гориво при зареждане на бензиностанция. Това съобщават от правителствената пресслужба.

И уточняват, че съгласно Закона за държавния бюджет за 2022 година, администрирането на компенсацията се извършва от Националната агенция за приходите в срок до 31 декември 2022 година включително.

Средствата за отстъпката се очакваше да се изчерпат към първи декември. Това заяви в края на октомври служебният финансов министър Росица Велкова. Тя определи мярката като „проблемна“, защото според ЕК тя нарушава Единния пазар. „Тази мярка се предлага само за български транспортни средства. Ние сме защитили, че тази мярка не нарушава Единния пазар“, обясни тя. Служебният кабинет ще предложи законопроект, подобен на този, който ЕС внесе за „данък върху свръхпечалбата“. „Би могло да се търси подкрепа по тази линия, а не през мярката 25 стотинки“, посочи тогава Велкова пред Нова телевизия.

Припомняме, че отстъпката за гориво влезе в сила на 9 юли като част от пакета с антикризисни мерки на кабинета. Срещу предоставяне на малкия талон всеки шофьор зарежда с отстъпка бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG).

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!