Горещи новини

Отново мераци за връщане на хартиените бюлетини заедно с машините за гласуване

| 21:22

Връщане на хартиените бюлетини заедно с машинното гласуване за всички видове избори, във всички секции с над 300 избиратели. Това предлагат БСП с внесени днес промени в Изборния кодекс.В текста е записано, че „избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване“.

На последните два избора за парламент (за 46-о и 47-о НС) в секциите с над 300 регистрирани гласоподаватели се гласуваше само с машини.

Според вносителите на законопроекта – депутатите Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев, това е довело до безпрецедентен спад на избирателната активност, което трябва да бъде преодоляно с връщането на хартиените бюлетини.

В законопроекта за изменение на Изборния кодекс се предвижда избирателите да могат да избират как да гласуват – машинно или с хартиена бюлетина. Така данните от гласуването с хартиени бюлетини трябва да се сумират с тези от машинното гласуване и заедно да се впишат в общия протокол. За действителен машинен вот ще се счита само този, за който има и хартиена разписка.

БСП предлага при проверката на протоколите в секциите да могат да присъстват членовете на СИК, кандидати, застъпници, наблюдатели, анкетьори, журналисти, както и представители на партии, коалиции, инициативни комитети. Всички те ще могат да заснемат и излъчват на живо процеса.

От левицата мотивират предложението си със спада на избирателната активност, който според депутатите се дължал на машинния вот.

Така БСП иска да промени Изборния кодекс почти година след като машинният вот стана задължителен за всички секции с над 300 избиратели.Миналата година, по време на 45-НС, промените станаха факт, като основният отпор идваше от ГЕРБ. След това именно машинният вот се превърна в „основен виновник“ за слабия резултат бившите управляващи на изборите за 46-НС. След това, непосредствено преди изборите за 47-НС, ЦИК реши всички разписки от машини да се броят. В Централната избирателна комисия против се обявиха само ИБГНИ (Росица Митева) и ДБ (Любомир Георгиев). След края на изборите ГЕРБ по традиция обвиниха машините. БСП също смятат, че машинното гласуване е довело до изкривяване на вота.

Освен това, проектът за промените предвижда в секциите да има параван, а не тъмна стаичка, както беше преди, когато гласувахме само с хартия.

Предлага се резултатите от машинния и хартиения вот да бъдат сумирани и вписвани в секционния протокол и да имат еднакъв правен ефект. Към секционния протокол ще се добавя този от машинното гласуване, както досега.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!