Горещи новини

Отменят събора на Юндола заради ново огнище на африканска чума

-15:21-Razloginfo.com

Второ огнище на африканска чума по свинете е регистрирано на територията на Велинград. Това стана ясно след заседанието на Областната епизоотична комисия в Пазарджик, съобщава БНР.

Директорът на БАПХ  д-р Петко Митев обясни, че положителният лабораторен резултат е от понеделник, като пробите са от намерено преди дни мъртво животно в Държавното горско стопанство „Алабак“.

Предстои директорът на Районната дирекция по горите да издаде заповед за ограничаване на достъпа до заразената зона.

Заради констатираното огнище традиционният народен събор, който се провежда в местността Юндола на 25 август, ще бъде отменен.

На контролираната територия от 200 кв. км с радиус 8 км се забраняват дърводобивът, брането на гъби и билки, както и туризмът. В района попадат няколко селища над Велинград и едно населено място на територията на Благоевградска област. Ограничителните мерки ще продължат два месеца. През този период здравните инспектори ще продължават претърсването на заразения район.
Митев напомни, че проверките за незаклани прасета от „задния двор“ трябва да приключат утре. Според него инспекторите ще установят брой поне два пъти повече от заявените от собствениците 1500 такива животни. Съставени са и два акта за административно нарушение заради отказ на стопани да допуснат ветеринарните органи до съответните обекти.

По думи на д-р Митев проблемът е изключително сериозен, тъй като потърпевш е важен за страната икономически сектор. Въпреки че той отхвърли възможността за отказ от консумация на свинско месо, увери, че много неща в сектора ще се променят.

Източник: bnews.bg

Последвайте ни:
Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!