Горещи новини

Откъде може да ни сигнализират извънземните?

-11:01-Razloginfo.com

Въпросът дали сме сами в нашата галактика е актуален вече от десетилетия. Учените създават все по-усъвършенствани методи и технологии, за да засекат евентуални сигнали от братя по разум на човечеството.Това обаче може да не зависи само от усилията на хората, а и от това какво се прави по въпроса за контакта „отсреща“. Какво би направила една технически развита цивилизация, за да общува с други като нея и къде би разположила своя излъчвател на сигнали?

Галактическият център – тази претъпкана, очарователна област около свръхмасивната черна дупка Стрелец А* – е едно от най-добрите места в Млечния път,
а изпращане на мащабни, повтарящи се радиосигнали до всеки, който може да „слуша“, предава Science Alert. Това твърди екип от учени, ръководен от астронома Акшай Суреш от Университета Корнел, който е разработил начин за търсене на тези сигнали.

Проектът Breakthrough Listen Investigation for Periodic Spectral Signals (BLIPSS) има за цел да търси и усилва странно пулсиращо радиоизлъчване от галактическия център, което може да е съобщение от извънземни.

„BLIPSS демонстрира авангардния потенциал на софтуера като научен мултипликатор за SETI“, обяснява Суреш.

SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) е обхватно наименование на различни организации, проекти и разработки, занимаващи се с търсене на интелигентен извънземен живот.

Галактическият център е много забързано място, изпълнено с най-различни звезди и гъсти облаци от прах и газ, които закриват голяма част от всичко, което се намира там. Освен това има естествени обекти, които изпращат повтарящи се радиосигнали. Същевременно е и много претрупан в сравнение с други области на небето: статистически, предвид големия брой звезди в линията на видимост на галактическия център, той предлага най-голям потенциал да бъде посоката, в която се намира обитаема екзопланета.
Ако искаме да открием извънземен сигнал, това е едно от най-добрите места за търсене, но не е лишено от предизвикателства.

Отделянето на изкуствен сигнал
от естествената какофония от светлина, излъчвана от галактическия център, е доста грандиозна задача.

Периодичните импулсни радиофарове биха били евтин начин за предаване на сигнали през огромни участъци от междузвездното пространство. Тук, на Земята, ние използваме импулсни сигнали за приложения като дистанционно радарно наблюдение и навигация на самолети, но увеличени с достатъчно напреднала технология, те биха могли да се изпращат много по-далеч. BLIPSS използва т. нар. алгоритъм за бързо сгъване, който представлява високочувствителна техника за търсене на периодични сигнали. В миналото учените са го използвали например за търсене на вид звезди, наречени пулсари, които излъчват периодични светлинни импулси.

Суреш и колегите му поставят пред алгоритъма за бързо сгъване и друга задача.

Те използват BLIPSS при радиопрегледи на данни за галактическия център, събрани в рамките на инициативата Breakthrough Listen на Института SETI, при която са направени 7-часови и 11,2-часови наблюдения на галактическия център с помощта съответно на радиотелескопа Murriyang в Паркс в Австралия и на телескопа Green Bank.

BLIPSS беше изпълнена върху данни от 4,5 часа от телескопа Green Bank в диапазона от 4 до 8 гигахерца. Изследователите тестваха софтуера си върху пулсари, за да се уверят, че той е в състояние да открива търсените от тях сигнали, и стесниха честотния диапазон, като го прецизираха до по-малко от една десета от диапазона, заеман от FM радиостанция, с периодичност на импулсите между 11 и 100 секунди.

Източник: popantofi.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!