Горещи новини

Откриха „черната“ кутия на падналия МиГ

-15:33-Razloginfo.com

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, пилотиран от загиналия майор Валентин Терзиев, е открита. Това потвърдиха от Министерството на отбраната.

Очаква се изявление на военния министър Георги Панайотов.

Днес беше възобновено търсенето в района на падането на изтребителя. Беше извършен детайлен анализ на събраната информация за конкретизиране на евентуалното местоположение на черната кутия.

В операцията участваха минен ловец „Цибър“ и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма „Хидроремонт“.На 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача самолетът на майор Валентин Терзиев падна в морето. Майорът загина. Издирването беше преустановено заради лошото време.

Министърът на отбраната Георги Панайотов каза в Стара Загора, че външната обвивка на черната кутия е нарушена, но има надежда за вътрешната обвивка. Възможно е тя да е успяла да запази данните от полета, както и възможен аудиозапис на разговора на пилота с контролните органи.

Черната кутия ще бъде транспортирана този следобед до авиобаза „Граф Игнатиево“ край Пловдив.

Георги Панайотов посочи, че е възможно данните да бъдат разчетени още в рамките на днешния ден и определи търсенето на кутията като търсене на игла в купа сено заради периметъра, в който се провеждаше издирването.

Министърът благодари на всички военни и цивилни, които са участвали в търсенето през тези седмици.

По случая с падналия МиГ-29 тече и прокурорска проверка по случая и черната кутия е едно от веществените доказателства, така че може и да не е възможно веднага да станат ясни подробности за трагичния инцидент.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!