Горещи новини

Откриха следи от динозавър, оставени преди 113 милиона години

| 9:14

Следи от динозавър, оставени преди 113 милиона години, бяха открити на дъното на пресъхнала река в природен парк в Тексас. Отпечатъците са от седемтонен двуног хищник, подобен на страховития тиранозавър рекс, но по-малък.Чакали са повече от сто милиона години, за да дойде лятото на 2022 година, когато коритото на река Палукси в американския щат Тексас пресъхна заради горещините и липсата на валежи. Следите по дъното са оставени от акрокантозавър.

Древният хищник с големи крака и съвсем малки горни крайници обикалял глинестото крайбрежие на океана, който е заливал част от днешната територия на Съединените щати през последния период на мезозойската ера.

Следите в меката земя се запълнили с утайка, тя се втвърдила, превърнала се във варовикова скала, а после реката започнала да отнася трупаните с милиони години слоеве, за да разкрие отпечатъците.

„Това е нещо като нож с две остриета. Защото без реката ние нямаше да можем да ги видим. Но след като веднъж се появиха отпечатъците ще започнат да се разпадат“, заяви Джеф Дейвис, наблюдател в национален парк „Долината на динозаврите“.

Националният парк „Долината на динозаврите“ край град Глен Роуз в Тексас е един от десетте района в Съединените щати, където могат да се видят следи от древните гиганти.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!