Горещи новини

Откриха редица нарушения в обществените поръчки в затворите у нас

| 17:29

Редица нарушения в обществените поръчки в затворите у нас. Това е заключението на доклада на АДФИ и вътрешния одит, представен от правосъдния министър Надежда Йорданова.Проверките са обхванали общо 21 обществени поръчки за периода от 2020 до началото на 2021 г.

Сред най-фрапиращите случаи са договори за дезинсекция и доставяне на храни в затворите у нас, обяви министър Надежда Йорданова.

„Един от скандалните договори е за дезинсекция на сградите на ГДИН. Договорът е за 1,5 млн. лева. Има две подадени оферти. Единият участник е отстранен. При формулирането на изискванията, относно екипа, който да изпълнява тези изисквания, е нарушена една от наредбите, които показват с каква професионална квалификация трябва да са лицата, които да извършват дейностите. Платени са дейности изпълнени работи за 8108 кв. метра да бъдат обработени от един човек за 1 час. Това физически е невъзможно“, каза Надежда Йорданова

Другият скандален случай е с договора за доставка на хранителни продукти в ГДИН.

„Договорът е на стойност 46 млн. без ДДС. Обърнете внимание договорът е сключен за максималния срок – 5 години. Фирмата е доставяла храна и в минали периоди в сградите на ГДИН. Условията са направени така, че много трудно може да бъде прекратен този договор. В резултат на всичко това стойността на един храноден се увеличава значително към 31 март 2002 г.“, уточни министърът на правосъдието.

Според нея цените са заложени така, че са с надценка на средните цени на САПИ. Не е имало възможност да се реферира отстъпка. Така е конструирана обществената поръчка, че 82 % от артикулите достигат до максимално възможната надценка 5%, добавя Йорданова.

Фирмата, за която става въпрос , е „ЧЕХ ГРУП“, уточняват от ведомството.

Потърсени за коментар, те заявиха, че ще се запознаят с изнесените данни от правосъдното министерство и чак тогава ще излязат със становище.

По думите на Йорданова нарушенията във всички обществени поръчки обхващат целия цикъл на въпросните обществени поръчки.

„От започване на процеса по планира, изготвяне на техническите спецификации, на условията за участие в процедурите, самата процедура по оценка на офертите, сключването на договорите, изпълнението на самите договори“, уточни правосъдният министър.

Йорданова посочи още, че има множество съставени актове от АДФИ за административни нарушения. Има и индикации за измама.

Нарушения са открити още в обществени поръчки за климатици и за облекло на служителите в ГДИН. От правосъдното министерство посочиха, че в схемите е замесен един от двамата зам.-директори в ГДИН. Той е отговарял за възлагането и контрола на обществените поръчки.

От правосъдното министерство ще предадат всички документи от проверките на прокуратурата.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!