Горещи новини

Откриха раннохристиянска църква, от началото на 5-и век след Христа, в гората край село Свежен

| 14:49

Раннохристиянска църква беше открита в гората край брезовското село Свежен. Това се случва при обход на горски служители, които виждат следи от иманярски набези. Археолозите, които идват на място, констатират, че църквата е от началото на 5-и век след Христа.Църквата се намира навътре в гората край Свежен, скрита от погледите на хората, но не и на иманярите. Открита е съвсем случайно от лесничей, който маркирал дървета.

С него бил и Димитър Копаранов.

„Отгоре слизаме и той отдалеч видя, защото ние го знаем местността тук, че е могила, обаче отгоре като видя разкопките и вика – тук става нещо. Тук спряхме и установихме, че иманярите са разкопали доста работи“, каза Копаранов.

Веднага подали сигнал в кметството, а кметът извикал археолози.

„Дойдохме, видяхме на място, че става въпрос за една сравнително ранна църква, вероятно от началото на 5 век след Христа“, каза археологът от НИМ Мартин Христов.

Църквата е с неголеми размери

„Вътрешната дължина е 11 м., ширина 6 м., изградена е от ломени камъни с калова спойка. Ясно е видима абсидата, иманярите са извадили в резултат на тяхната дейност и много от покривните керемиди и част от подовите тухли, което означава, че са пробили и пода на самата църква“, обяснява Христов.

По данни на свещеник от Свежен от 30- те години на миналия век в района е имало седем църкви.

„Той показва седем места, които са показани и с разстояния и с посока при откриването на тази църква, този храм в гората ние го наложихме на топографска карта и отговаря на едно от тези места“, каза Христо Енков – кмет на община Брезово.

За да се запази храмът и да стане част от туристическата карта на Свежeн, на ход са институциите.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!