Горещи новини

Откриха планета, 10 пъти по-голяма от Юпитер, обикаляща около двойка гигантски звезди

-12:30-Razloginfo.com

Учени откриха гигантска планета, обикаляща около масивна двойка изключително горещи звезди – среда, която преди се смяташе за твърде негостоприемна, за да може да се образува планета.Изследователска статия, публикувана тази седмица в научното списание Nature, казва, че откриването на планетата, наречена „b Кентавър (AB)b“ или „b Кентавър b“, опровергава широко разпространено убеждение сред астрономите.

„Досега не са били забелязани планети около звезда, повече от три пъти по-масивна от Слънцето“, се казва в съобщение на Европейската южна обсерватория, която снима планетата от своя много голям телескоп в чилийската пустиня.

Ръководителят на изследването Маркус Янсън, професор по астрономия в Стокхолмския университет казва, че „това напълно променя картината за масивните звезди като планета-домакин“.

Двойната звезда от „В-тип“, която се намира в центъра на слънчева система в съзвездието Кентавър, е изключително масивна и гореща. Тя излъчва големи количества високоенергийно ултравиолетово и рентгеново лъчение, което има „силно въздействие върху околния газ, който би трябвало да действа срещу образуването на планети“, пишат от Европейската южна обсерватория.

„Звездите от тип B обикновено се считат за доста разрушителна и опасна среда, така че се смяташе, че би трябвало да е изключително трудно да се образуват големи планети около тях“, казва Янсън в съобщение за медиите.

Изследователите правят извода, че „планетите могат да се намират в много по-масивни звездни системи от това, което би се очаквало от екстраполация на предишни резултати“.

Новооткритият b Кентавър (AB)b е екзопланета, планета извън нашата Слънчева система и е „10 пъти по-масивна от Юпитер, което я прави една от най-масивните планети, откривани някога“, се казва в съобщението на обсерваторията.

Съавторът на изследването, Гаятри Вишванат, доктор по философия от Стокхолмския университет, казва в съобщението за пресата, че това е „извънземен свят в среда, която е напълно различна от това, което преживяваме тук, в нашата Слънчева система.

„Това е сурова среда, доминирана от екстремна радиация, където всичко е в гигантски мащаби: звездите са по-големи, планетата е по-голяма, разстоянията са по-големи“, каза Вишванат.

Обсерваторията пише, че орбитата на планетата е „една от най-широките откривани досега“, 100 пъти по-голяма от разстоянието между Юпитер и Слънцето. „Това голямо разстояние от централната двойка звезди може да бъде ключ към оцеляването на планетата“, се казва в съобщението на Обсерваторията.

Макар снимката, публикувана този месец, да е първа на планетата, откакто е била идентифицирана, b Кентавър (AB)b е бил изобразяван, но неразпознат при предишни заснемания с телескоп, казаха изследователите.

Янсън обяснява, че откритието е мотивирало него и колегите му да разширят проучване, наречено BEAST, което изследва 85 подобни звезди.

„Ще се опитаме да получим повече време за телескоп за разширено проучване и също така сканираме всички архиви на телескопа за отделни звезди с висока маса, които може да са били наблюдавани в миналото“, пише Янсън.

„Мисля, че в полето като цяло ще има повишена интензивност на търсене към звезди с висока маса, както с цел откриване на планети, но също и за тяхното характеризиране, за да се разбере от какво са съставени и да се опитаме да разберем по-подробно как може да са се образували“, пише той.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!