Горещи новини

Откриха планета, обикаляща около слънцето си за 16 часа

-10:09-Razloginfo.com

Астрономи откриха нова планета извън нашата слънчева система, която обикаля около звездата си само за 16 часа.Продължаващият лов за екзопланети (планети извън нашата слънчева система), доведе до над 4000 открития на далечни светове.

Някои от тези новооткрити планети обикалят около звезди, които са на хиляди светлинни години от Земята. Откритите светове включват планети, подобни на Нептун, както и масивни газови гиганти, повече като нашия Юпитер. Учените дори са открили някои светове, подобни на Земята. Последното откритие обаче е газов „горещ Юпитер“, за разлика от всички, които са открити досега.

През последните няколко години астрономите откриха редица „горещи Юпитери“. Тези планети са подобни на нашия собствен газов гигант; обаче те обикалят около своите звезди за по-малко от 10 дни.

Най-скоро откритият се нарича „ултрагорещ Юпитер“, тъй като се смята, че повърхността на планетата достига до 3500 Келвина – повече от 3300 градуса по Целзий. Това е горещо почти като малка звезда. Учените са кръстили планетата TOI-2109b и това е втората най-гореща планета, която е откривана досега.

Това, което наистина прави този газов гигант толкова интересен обаче, е фактът, че обикаля около звездата си за 16 часа. Това означава, че цяла година минава за по-малко от нормалния земен ден. Учените смятат, че планетата може да е в етапа на нейния орбитален разпад. Това означава, че планетата обикаля звездата си, като се приближава се все по-близо и по-близо до нея, докато един ден не се блъсне в нея.

Транзитният спътник за изследване на екзопланетите на НАСА (TESS), проект воден от MIT, откри ултра горещата планета. Откритието е публикувано в Astronomical Journal. Статията подробно описва откритието, както и всичко останало, което учените са открили досега.

Иън Уонг, водещият автор на откритието заявява, че ще може да се каже как планетата се приближава до звездата си след една или две години. Въпреки това, според скоростта на движение към звездата, Уонг казва, че няма да видим как планетата пада върху звездата през нашия живот. Уонг и колегите му изчисляват, че това ще отнеме още 10 милиона години и дори тогава планетата може да е на известно разстояние от звездата.

Сателитът TESS на НАСА започна да наблюдава TOI-2109 през май 2020 г. Планетата се намира в южната част на съзвездието Херкулес. Това е на около 855 светлинни години от Земята. Това е 2109-ият обект на интерес, открит от спътника TESS.

Космическият кораб прекара месец, измервайки светлината на звездата, както и транзитите. Транзитите са периодични спадове в звездната светлина, които учените използват, за да покажат, че планета минава пред звездата. Тези данни потвърдиха, че звездата е домакин на обект, който преминава около нея на всеки 16 часа.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!