Горещи новини

Откриха изгубени туристи с мобилна локализация

-15:15-Razloginfo.com

Изгубени туристи в Котленския Балкан бяха открити при спасителна операция, съобщиха от МВР. Сигналът за инцидента бил подаден в 19:49 ч. вчера на телефон 112. Туристите казали, че не знаят точното си местонахождение и разполагат с един мобилен телефон, чийто оставащ заряд на батерията е нисък.Операторът незабавно осъществил координация между Планинска спасителна служба, местната пожарна служба, ЦСМП-Сливен, ОДМВР-Сливен и дежурни в община Котел и Областната администрация в Сливен.

Благодарение на внедрената в „Национална система 112“ разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization – AML) на територията на България, изгубените мъже били локализирани, а координатите на тяхното местоположение – предадени на спасителните екипи.

Организираната издирвателна акция, в която се включили планински спасители и екип на пожарната, приключила успешно около 00:30 ч. Туристите били открити в добро здравословно състояние и успешно изведени от планината.

Припомняме, че услугата AML бе внедрена в „Национална система 112“ в началото на месец февруари 2022 година.

Тя е част от новите операционни системи на смартфоните, която автоматично активира местоположението на обаждащия се и го изпраща до телефон 112 в случай на инцидент, с което се оптимизира времето за реакция и оказване на помощ.

Подаваната информация е достъпна само за операторите на спешния телефон и са спазени изискванията на националното законодателство по защита на личните данни и регулаторните изисквания e-Privacy DIRECTIVE и GDPR, уточняват от МВР.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!