Горещи новини

Откриха възрастна жена, загубила се в горите край Ракитово

| 14:13

Екип от полицаи, пожарникари и доброволци откри възрастна жена, изгубила се в горите на местност „Блатца“, съобщават от МВР.Случаят е от вчера – в късния следобед жителка на Ракитово тръгнала в планината за гъби заедно със сина си и техни близки. В района на местността „Блатца“ жената се отделила от групата и поела по пътека навътре в гората с намерение да открие хубави гъби. Тъй като се забавила, притеснените ѝ близки започнали да я търсят, но безуспешно. Около 20 часа подали сигнал на телефон 112 в РУ – Велинград.

За не повече от половин час бил сформиран екип от служители на полицейския участък в Ракитово, пожарникари от РСПБЗН – Велинград, лесничеи от ДГС – Ракитово и близки на жената. Те се разделили на няколко групи и започнали да претърсват района. Ситуацията била усложнена от нелекия планински терен и разразилата се гръмотевична буря с пороен дъжд.

Изгубилата се не носела в себе си мобилен телефон, а здравословен проблем не ѝ позволявал да говори и вика силно, но за радост имала в себе си малка свирка, която използвала, за да бъде чута. Така на около два километра навътре в гората, мокра до кости и изплашена, тя била открита от горски служител. Той я транспортирал с джип и я предал на близките ѝ.

Това е вторият пореден случай в рамките на една седмица на успешно издирени хора, загубили се в планината. Затова от МВР припомнят основни съвети към любителите на планинския туризъм:

По възможност не ходете в планината сами, придвижвайте се в група и не се отклонявайте от маршрута на останалите;

Ако ще правите преход, нека е планиран за сутринта, а не за късния следобед или вечерта;

Винаги носете в себе си зареден мобилен телефон, джобно ножче, фенерче и подходящи дрехи;

Преди да предприемете поход, уведомете за това свои близки;

Използвайте за придвижване само маркирани горски пътеки и не се отклонявайте от тях;

При необходимост и в нужда подайте сигнал на телефон 112. Ако нямате обхват на мобилния телефон, намерете място с обхват, подайте сигнала, не прекъсвайте връзката и стриктно изпълнявайте инструкциите, които ще ви бъдат дадени;

Ако се наложи да пренощувате на открито, не губете присъствие на духа, изберете заслон или се направете такъв до идване на утрото.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!