Горещи новини

Открита е рекордно огромна галактика

| 9:14

Открита е най-голямата галактическа структура. Тази огромна, гигантска радиогалактика е на около 3 милиарда светлинни години от нас и е наистина огромна по размер, с гигантска централна супермасивна черна дупка. Описана е в ново проучване, публикувано в сайта arXiv.Най-голямата галактика, Алкионей, е с диаметър около 5 мегапарсека, което е 16,3 милиона светлинни години и представлява най-голямата известна структура от галактически произход. За сравнение, изчисленият диаметър на Млечния път е около 100 000 светлинни години: следователно тази галактика е около 160 пъти по-голяма.

Радиогалактиките излъчват радиовълни стотици пъти повече от нормалните галактики. Състоят се от ядро, съставено от основна галактика, огромен куп звезди, които обикалят около централното ядро, където се намира свръхмасивна черна дупка, и серия от други огромни структури като джетове и колосални лобове, които изригват от галактическия център.

Астрономите обаче се питат как някои от тези галактики стават огромни по размер, дотолкова, че техният размер може да бъде измерен в мегапарсеки (един мегапарсек е еквивалентен на около 3,2 милиона светлинни години).

Изследователите са използвали данни от LOw Frequency ARray (LOFAR), мрежа от радиотелескопи, разположени в 52 места в Европа. Те са използвали нови алгоритми, за да анализират тези данни, по-специално за филтриране на онези радиоизточници, които биха могли да попречат на свързаните с лобовете и струите на тази гигантска галактика.

Резултатите показват, че Алкионей, това е името, дадено на тази нова галактика, е с огромни размери. Като се имат предвид също струите и лобовете, произвеждани от централната черна дупка и които всъщност са част от галактиката, изглежда, че тази структура има размери, надвишаващи 16 милиона светлинни години (около 5 мегапарсека).

Това е елиптична галактика, която е вградена в още по-голяма структура, един вид космическа мрежа. Изчислената обща маса е около 240 милиарда пъти масата на Слънцето, докато огромната свръхмасивна черна дупка в центъра има маса около 400 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

240 милиарда слънчеви маси не са толкова много за една галактика от такъв размер.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!