Горещи новини

Отдих и туризъм

Разнообразието в красотата на Разложката котловина може да бъде видяна и през четирите сезона на годината на хижа „Яворов”. Тук можеш да се спускаш по снежни писти, да береш горски плодове и лековити билки, да обхождаш диви места на кон, да пускаш хвърчила, да опознаеш историята на родината, да бродиш в усамотение, наслаждавайки се на вековното достолепие на боровата гора.Хижа „Яворов” е разположена в близост до най-обширния алпийски карстов район в Пирин планина  – в местността Поляните на резерват Разложки Суходол. В околностите на хижата има множество планински забележителности, тя е популярна начална точка в маршрута за обхождане на било на северния пирински дял. Хижата целогодишно предлага на своите гости уютна обстановка и  неповторима гледка  към скалния феномен „Стъпалата” (Събиците).

Кратка историческа справка

През 1929 г. Туристическо дружество ,,Пирин’’ гр. Разлог започва инициативата за построяване на хижа в местността „Суходолски поляни’’. Първата копка е направена на 12.08.1932 г., с доброволен труд от населението хижата е открита на 6 август 1933 г.

При освещаването на хижата се обявява, че тя ще носи името на поета Пейо Крачолов Яворов, който е бил из тези места като четник. През годините се създават няколко туристически клубове от любителите на планинския туризъм. Това налага построяването на  нова хижа през втората половина на ХХ век. Първата копка  се прави през 1976 г. и се довършва през 1980 г. с безвъзмездния доброволен  труд  на членовете, а също и осезаемата държавна помощ. Официалното откриване става в тържествена обстановка две година по-късно през 1982 година.

Настаняване в хижа „Яворов”:

В последните години, благодарение на ръководството на Община Разлог и с активното участие на Туристическо дружество ,,Пирин’’ град Разлог,  хижа ,,Яворов’’ е обновена изцяло и заслужено е една от най-посещаваните в страната. Домакините ще ви посрещнат с чаша ароматен билков чай, който едва ли сте опитвали на друго място.

Хижа „Яворов” разполага със 70 места –  шест двойни стаи със собствен санитарен възел и сателитна телевизия, един апартамент, четири тройни стаи без санитарен възел и общи стаи. В хижата има постоянно топла вода, отоплява се с  централно парно. Хижата работи целогодишно, а към нея има и ресторант предлагащ топли готвени ястия, салати и скара.

Ремонтираната и обновена през 2012 година стара хижа ,,Яворов’’ разполага с 21 легла, разпределени в една стая с 5 легла,една стая с 4 легла и 2 стаи с по 6 легла. Хижата разполага с туристическа кухня и столова, в която туристите могат да приготвят собствена храна. Към хижата има голямо барбекю, което е предпочитано  място за самостоятелни групови прояви от  туристите. Хижата работи целогодишно.

Маршрути:

Хижа ,,Яворов’’ е изходен пунк за много обекти в Пирин планина:

 1. ,,Хайдушката чешма’’- 40 мин.;
 2. ,,Стъпалата’’ -1 час;
 3. ,,Суходолското езеро’’- 2 ч.;
 4. Скалния феномен ,,Кончето’’- 4 ч.;
 5. Връх ,,Вихрен’’-7 ч.;
 6. Връх,,Погледец’’-1 ч.;
 7. ,,Средоноса’’-1.30 ч;
 8. Извора на ,,Бяла река’’- 2 ч.;
 9. ,,Даутов връх’’- 3ч.;
 10. Връх ,,Пирин’’-5 ч.;
 11. Хижа ,,Яворов’’-местността ,,Предел’’ – 6 часа
 12. и много други.

Туристическо Дружество, Пирин’ предлага и планински водачи на желаещите да опознаят красивия Пирин. Дружеството разполага с транспорт за извозване на туристите до хижата по предварителна заявка.

Контакти:

Хижа “Яворов“

ТД „Пирин“ – Разлог, ул. “ Богомил“ № 2
Тел., факс.: 0747 80356
Хижа „Яворов“: 0747 80356
Мобилни тел.: 0896 688 414, 0886 11 66 09 – Секретар на ТД „Пирин” Разлог

0896 688413 – домакин на хижа „Яворов”


error: Content is protected !!