Горещи новини

Осъдиха Apple, заради липсата на зарядно в комплекта на iPhone

| 18:12

Премахването на адаптора за зареждане (и слушалките) от комплектите на iPhone бе едно от най-коментираните и спорни решения на Apple, което обаче по-късно бе взето и от други производители на телефони.Милиони потребители по света се оплакаха, че ще трябва да плащат допълнително, за да се сдобият с оригинално зарядно, а някои заведоха дори дела срещу Apple.

Тази седмица едно такова дело в Бразилия бе приключено с присъда срещу Apple и налагане на глоба от 1081 долара в полза на ищеца, след като съдът определи практиката на Apple като “нелегална” и “търговска злоупотреба”.

Решението на съда е базирано на факта, че потребителят е задължен да купи два от продуктите на Apple, за да може единият от тях да работи нормално, а това очевидно е против нормите на търговските разпоредби.

Оправданието, че включеният в комплектите USB-C към Lightning кабел може да се ползва с адаптори от други производители, не е било прието.

Друг мотив, който Apple изтъкна за действията си, е желанието й да направи производството и търговията си “по-зелени” със смаляването на размера на комплектите на iPhone, но и той не е приет от бразилския съд.

В очите на закона премахването на адаптора от комплекта, за да бъде продаван той отделно, по никакъв начин не помага на околната среда, защото компанията продължава да го произвежда и продава така или иначе.

Това не е първото загубено от Apple дело с тази тематика в Бразилия.

През 2021 г., година след премахването на адаптора, бразилски съд глоби компанията с два милиона долара, обосновавайки се с това, че Apple не може ефективно да докаже “зеления” си аргумент.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!