Горещи новини

Осъдиха двама мъже и жена, злоупотребили с кредит от европейски фондове

| 18:22

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Търговище двама мъже и жена бяха признати за виновни и осъдени за това, че в периода 2014 – 2016 година получили неправомерно голяма сума пари от фонд, принадлежащ на ЕС – Европейски фонд за развитие на селските райони – престъпление по чл.248а, ал.5, във връзка с ал.2 и 3, във връзка с чл.20 ал.2 от НК. Освен това един от мъжете и жената бяха осъдени за извършено от тях данъчно престъпление – чрез използване на документи с невярно съдържание двамата направили опит да получат възстановен ДДС.А.И.В. (43 г.), А.Г.В. (48 г.) и Т.П. (43 г.) получиха наказания „лишаване от свобода“ за срок от три години за всеки, изтърпяването на което се отлага с пет години изпитателен срок. Всеки от двамата съпрузи А.И.В. и А.Г.В. ще трябва да заплати и „глоба“ в размер на 2500 лева.

Уважени бяха гражданските искове на НАП и ДФ „Земеделие“ като тримата са осъдени да заплатят солидарно сумата от 153 627,45 лева на ДФ „Земеделие“, а А. И. В. и А. Г. В. – сума в размер на 10 600 лева на държавата, реално получени неправомерно като възстановен ДДС.

Семейството на А.И.В. и А.Г.В. било в приятелски отношения с Т.П. Познавали се отдавна и работили заедно считано от 2014 година. Тримата разработили схема за източване на средства от ЕС и предприели действия по осъществяването й. Схемата включвала участие в процедура за избор на проекти финансирани от Европейския съюз и получаване на субсидии, чрез представяне на неверни сведения. За целта избрали участие на управляваното от жената дружество в Програмата за развитие на селските райони, подкрепяна от Европейския земеделски фонд и изпълнявана от ДФ „Земеделие“. Проектът на дружеството се изразявал в изграждане на производствена линия за пелети и бил одобрен за финансиране чрез изплащане на 50% от стойността му.

Преди да бъде одобрен проектът тримата реализирали своя план. Използвали чужда фирма, която към момента не извършвала никаква търговска дейност, и договорили доставката на „Автоматизирана линия за производство на гориво от биомаса и дървени пелети“ на стойност 49 356 щатски долара. Последвала продажба на тази система към дружеството, управлявано от А.И.В., като цената била значително завишена, а именно 308 000 лева без ДДС.

Обвиняемата подала заявление, с което фирмата кандидатствала пред ДФ „Земеделие“ за финансова помощ за закупуването на специализираната машина за производство, към което приложила неистинските документи – офертата и договора за доставка на машината. Обвиняемите създали организация, така че да заблудят проверяващата комисия от ДФ „Земеделие“, че реално извършват дейност, и така проектът им бил одобрен. Одобрените разходи по него били в пълния размер на декларираните 307 254,90 лева, а безвъзмездна финансова помощ въз основа на неистинските документи била в размер на 50 % от горепосочената стойност и възлизала на 153 627,45 лева. Сумата била преведена от ДФЗ по сметка на управляваната от А.И.В. фирма.

След като получили субсидията тримата предприели действия по заличаване следите от престъпната си дейност. Продали фирмата на възрастна жена, а след това организирали и препродаването й на трето лице. Производствената линия била демонтирана и продадена за скрап.

Освен това А.И.В. – управител на търговското дружество, и А.Г.В. – извършващ счетоводната дейност, подали документи в НАП с искане да им бъде възстановен ДДС в размер на 61 600 лева, използвайки документи с невярно съдържание. Като успели реално да получат 10 600 лева, останалите им били удържани заради стари задължения към агенцията.

Решението на Окръжен съд – Търговище подлежи на протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!