Горещи новини

Орбан удължи тавана върху цените на горивата с три месеца

-17:25-Razloginfo.com

Премиерът на Унгария Виктор Орбан удължи тавана върху цените на горивата с три месеца и обеща още по-щедра финансова подкрепа за семействата. Ежегодната му реч пред парламента за началото на политическия сезон съвпадна с началото на предизборната кампания за парламентарния вот в страната на 3 април.В речта си Виктор Орбан обвини опонентите си, че планират връщане към икономическия хаос, който доведе страната до ръба на финансовия крах през 2008 година.

Този път пътят към преизбиране на Орбан е осеян с множество препятствия – на първо място растяща инфлация на път да достигне рекордната от 2008 година, сблъсък с Европейския съюз, който доведе до замразяване на европарите за възстановяване от пандемията. За да се справи с галопиращите цени, правителството наложи таван на цените на основните храни през февруари в допълнение към таваните за цените на енергия, гориво.

„Цената на тока е най-ниската в Европейския съюз, цената на газа е третата най-ниска. По-ниските сметки за енергия работят. Испания и Франция правят същото сега. Цената на горивото е петата най-ниска, плащаме 480 форинта за литър. Без таван на цените щеше да е много над 500. Таванът на цените работи, ето защо удължаваме мярката с три месеца.“

Преди вота правителството харчи общо 1,8 трилиона форинта или близо 6 милиарда долара, а тази година икономическият растеж се забавя до 5% в сравнение със 7 на сто през 2021-ва. Орбан не пропусна и темата за миграцията, но този път предупреди, че стотици, хиляди, дори милиони бежанци ще дойдат от Украйна, ако започне война.

За първи път от 2010-а, когато идва на власт, Орбан и неговата партия Фидес ще се изправят срещу обединена опозиция.

Минути преди началото на речта на премиера, опозиционният лидер Петер Марки-Зай написа във Фейсбук, че 6-партийният алианс е събрал достатъчно подписи, за да излъчи мажоритарни кандидати във всички 106 избирателни района. А вчера бе първият ден, в който могат да се събират подписи.

Проучванията на общественото мнение показват преднина от 2 пункта на управляващата Фидес пред обединената опозиция.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!