Горещи новини

Опозицията в РСМ иска референдум за анулиране на Договора за приятелство с България

| 11:23

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че партията ще започне събирането на подписи за организиране на референдум срещу Договора за приятелство и добросъседство с България, който бе подписан на 1-ви август 2017 г. от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев.Според Мицкоски „този Договор е бил източник на всички проблеми за Македония и дава повод България да има максималистични искания и позиции“ спрямо РСМ. Решението за организирането на референдума е взето от Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ. От партията предлагат следния въпрос: Дали подкрепяте анулирането на Ратификацията на Договора за приятелство и добросъседство между РМ и РБ, който е публикуван в Държавен вестник 12/2018 от 18.01.2018 година?

Мицкоски съобщи, че в най-кратки срокове ще бъдат събрани необходимите 150 000 подписа за провеждането на „задължителен референдум“. „Партията ще призове за анулиране на този Договор и по този начин ще бъде премахнато и искането за промяна на учебниците, оспорването на езика, историята, културата и т.н.“, каза още той.

Според Мицкоски „ВМРО-ДПМНЕ подкрепяло интеграцията на Македония в ЕС, но не и асимилацията, промяна на историческите факти и обезличаването на идентичността“. Той призова „властта да позволи на народа да се изясни по този въпрос и по този начин да се сложи край на рекета, натиска и спирачките от страна на България“. „Ако председателят на парламента Талат Джафери определи тази инициатива като незаконосъобразна тогава ние ще предприемем други стъпки“, каза още Мицкоски.

Веднага след решението на ВМРО-ДПМНЕ от управляващата партия на премиера Димитър Ковачевски Социалдемократическият съюз /СДСМ/ съобщиха, че „инициатива срещу ЕС няма да получи подкрепа дори от опозиционните партии, а мненията в самата ВМРО-ДПМНЕ са разделени“ по този въпрос. Според СДСМ „инициативата за референдума е лично решение на Мицкоски, за да запази мястото си във ВМРО-ДПМНЕ“.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!