Горещи новини

Опасно време в 24 области за неделя

| 21:38

В седем области на страната за неделя, 10 април, е обявен оранжев код за опасно време. Само в три области няма предупреждение, а в останалите 17 кодът е жълт.Преди обяд в Западна, а по-късно и в Централна и Източна България на много места ще има валежи, след обяд в отделни райони интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевици.

Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. В западните райони дневните температури значително ще се понижат и ще бъдат около 10-12 градуса, а в източните ще са все още високи за първата половина от април около 19 градуса.

В областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали обявеното предупреждение е с код „Оранжево”. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Ще има условия за градушки. Количествата очаквани валежите са 30-50 mm. Ще духа силен югозападен вятър с пориви 18-20 m/s. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад.

Освен в областите Перник, София-град, Плевен и Бургас, където няма предупреждения за потенциална опасност, навсякъде другаде кодът е жълт. Ще духа силен вятър от запад-северозапад с пориви 18-20 m/s.

В планините няма да е подходящо за туризъм, тъй като и там ще настъпи рязка промяна на времето.

До обяд преобладаващият вятър все още ще е югозападен и валежи ще има на места в масивите от Западна България. След обяд с умерен и силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Ще започнат повсеместни валежи от дъжд, които с понижението на температурите ще преминават в сняг. Значителни количества ще има в Родопите и Централен Балкан.

През нощта срещу понеделник валежите в цялата страна ще спрат, а в понеделник от запад на изток облачността бързо ще се разкъса и ще намалее до слънчево време. Ще е хладно, с максимални температури между 10 и 15 градуса.

През следващите дни времето ще е предимно слънчево. Във вторник ще е почти тихо, а в сряда и четвъртък ще духа слаб вятър от североизток. Минималните температури ще са близки до нулата, а дневните ще се повишават и в края на периода максималните ще са около 20 градуса.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!