Горещи новини

ООН: COVID ограниченията подобряват качеството на въздуха

-13:32-Razloginfo.com

Пандемичните блокировки и ограниченията за пътуване са довели до драматични, но краткотрайни подобрения в качеството на въздуха и спад в замърсяването. Това съобщиха от ООН, като предупредиха, че промяната не може да замести дългосрочните действия.Нов доклад на Световната метеорологична организация на ООН (СМО) установи, че ограниченията заради COVID-19 миналата година временно са подобрили качеството на въздуха на редица места, особено в градските райони.

Но те също стимулират увеличаването на някои замърсители, които са опасни за здравето и имат неясно въздействие върху изменението на климата.

„COVID-19 се оказа непланиран експеримент за качество на въздуха. Това доведе до временни локализирани подобрения.Но пандемията не е заместител на постоянните и системни действия за справяне с основните двигатели както на замърсяването, така и на изменението на климата и така да защити здравето както на хората, така и на планетата“, заяви шефът на СМО Петери Талас.

Замърсяването на въздуха, особено с малки частици, сериозно засяга човешкото здраве и е свързано с милиони смъртни случаи всяка година.

Докладът на СМО се основава на проучвания за това как ключовите замърсители на въздуха се държат в и около десетки градове по света. Анализът показва намаление с до 40% при малки концентрации на частици по време на пълно блокиране в сравнение със същите периоди през 2015-2019 г. Това обикновено означава подобрено качество на въздуха, въпреки че качеството се влошава отново, когато емисиите се увеличават след блокирането.

Но докладът предполага, че ситуацията е по-комплексна.

Дори когато емисиите, причинени от човека, са спаднали, екстремните метеорологични условия, подхранвани от изменението на повлияли на качеството на въздуха“, каза СМО.

СМО отбеляза също, че тъй като емисиите, причинени от човека, са спаднали на много места, е имало увеличение на нивата на озон, който в стратосферата осигурява важна защита от причиняващите рак ултравиолетови лъчи.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!