Горещи новини

ООН: Украинските бежанци напускат България поради несигурност за настаняването

| 10:13

Украинските бежанци напускат България заради нарастващата несигурност за настаняването им, показва анализ на Върховния комисариат за бежанците към ООН.Според организацията от 24 февруари тази година в България са влезли над 700 хиляди души. В момента, обаче, са останали малко над 50 хиляди, като 80% от тях са жени и деца.

Над 100 хиляди души са си тръгнали от България само за периода 5 септември – 5 октомври, посочват от Върховният комисариат за бежанците. Повечето от напускащите се връщат в Украйна, а останалата част – тръгват към други европейски страни.

Според организацията – основната причина е несигурността около настаняването на бежанците в правителствени бази и хотели. Кабинетът на Кирил Петков въведа мярката, а служебното правителство я удължи до края на този месец. В момента от нея се възползват над 12 хиляди бежанци.

Друга причина украинците, дошли у нас в търсене на закрила от руската агресия, да напуснат България е невъзможността да плащат наем. Прогнозата на Върховния комисариат за бежанците към ООН е, че през зимата в страната ни ще останат бежанци от най-уязвимите групи и те ще имат нужда от закрила.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!