Горещи новини

ООН обвини Русия във военни престъпления в Украйна

| 19:05

Русия е извършила военни престъпления в Украйна. Това е заключението на комисията, създадена от Върховния комисар за правата на човека на ООН.Тя е извършила разследвания в четири региона – Киевски, Черниговски, Харковски и Сумски. Разпитани са над 150 жертви и свидетели в 27 населени места, окупирани от руснаците.

Норвежкият съдия Ерик Мьосе, който оглавява комисията, съобщи, че са открити доказателства за екзекуции, изнасилвания, насилствени депортации и други престъпления. Сред жертвите има деца. Отбелязват се и два случая на малтретиране на пленени руснаци от украински войници. Разследването продължава. Русия отрича всички обвинения за военни престъпления.

„Взривни оръжия са използвани от Руската федерация в населени райони, без да се прави разлика между цивилно население и бойци. Бяхме поразени от големия брой на екзекуциите и другите нарушения, извършвани от руските сили. Комисията получи непротиворечиви сведения за изтезания и малтретиране при условия на незаконно задържане в Украйна, както и в Руската федерация“, каза Ерик Мьосе, председател на комисията на ООН за Украйна.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!