Горещи новини

Онлайн платформа улеснява разводите

-15:53-Razloginfo.com

Първа по рода си платформа за сключване на онлайн споразумения за развод и родителски права стартира у нас. E-Развод (e-Divorce.bg) предлага иновативен начин за прекратяване на брака, съобразен с всички изисквания на българското законодателство.„Е-Развод е първата и единствена по рода си онлайн платформа за изготвяне на документи за развод и родителски права, при която вие виждате всички възможни опции, сами попълвате вашето споразумение според предпочитанията си и имате достъп до него по всяко време, за да обмислите отново избора си”, поясни инициаторът на платформата – адв. Надя Русинова.

През целия процес опитен специализиран адвокат насочва и съветва потребителите на платформата, така че да стигнат до най-доброто решение за тях и децата им. „Това е опция за интелигентни родители и съпрузи, които осъзнават важността на добрите си отношения и след раздялата”, допълни Русинова.

Платформата дава възможност за избор между споразумение за развод с или без деца от брака или споразумение за родителска отговорност при родители без брак. Двамата партньори получават достъп до общ профил, където с помощта на адвокат попълват дигиталното споразумение.

e-Divorce.bg предлага пълна гама от възможности, съобразени с конкретната ситуация, заедно с допълнителни обяснения на термини и опции и съответните последици с оглед на българското и европейското законодателство. Всеки модул предоставя и необходимите бланки и точни указания от адвоката относно документите, които следва партньорите да имат в конкретния случай.

Платформата Е-Развод е опция за интелигентни родители и съпрузи, които осъзнават важността на добрите си отношения и след раздялата, казва адв. Надя Русинова

Споразумението се попълва чрез предварително зададени опции, оформя се окончателно от адвокат и е готово за вкарване в съда. Все още в България не е възможен онлайн разводът, затова на самото съдебно заседание партньорите могат да се явят сами или с адвокат.

„След като имате целия пакет с документи, процесът може да премине и без присъствието на адвокат, което ще ви спести и доста разходи”, коментира адв. Надя Русинова.

Споразумението може да се изготви и на други езици, в случай че единият от съпрузите не говори български, а при спорни въпроси и невъзможност на партньорите да достигнат сами до приемливо решение, могат да се възползват от модула „Специализирана семейна онлайн медиация”.

Скоро платформата ще предлага и дигитален брачен договор, декларация за избор на режим на имуществени отношения и декларация-съгласие за пътуване на дете в чужбина.

Онлайн услугите за изготвяне на документи за развод отдавна се прилагат с голям успех в много държави, включително в Англия, Франция, Нидерландия, САЩ, Австралия и др. Те спестяват време за посещения при адвокати, таксите са фиксирани и значително по-ниски, особено в държавите, в които законодателството позволява бракоразводната процедура да се проведе изцяло онлайн, вкл. депозирането на документите в съда и постановяването на решението, без страните да се явяват лично.

Българската система е приложима при разводи по взаимно съгласие, които заемат по-голям дял от разводите у нас. През 2019 година 67,6% от браковете в област София са прекратени по „взаимно съгласие”, от които 26,5% – заради „несходство в характерите” и 5,2% – поради „фактическа раздяла”, показват данните на НСИ.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!