Горещи новини

Омикрон е в България! Дали ще има нови мерки обсъждат следващата седмица

-17:17-Razloginfo.com

Новият вариант на COVID-19 „Омикрон“ вече е в България. Това съобщи преди минути главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.Първите 12 положителни случаи са засечен сред последните секвенирани проби на лица с ковид-19 в Националния център по заразни и паразитни болести проби на лица с COVID-19.

„Няма изненада. Очакваме той да стане най-доминиращ. Няма изненада и в начина на протичане – всички 12 души са с леко протичане, всичките се лекуват в домашни условия и няма риск от хоспитализация“, съобщи Кунчев. Той допълни, че очаква ежедневно удвояване на случаите с „Омикрон“. 

Заразените с „Омикрон“ са от София и София област. Сред тях има девет мъже и три жени. Данни за скорошни пътувания има само за един от заразените. Той е бил наскоро във Великобритания. 7 от 12-те с „Омикрон“ са без ваксинация, а пет от тях имат две игли, като последната доза в била преди около 9 месеца. Нито едно от лицата няма поставена бустерна доза. Сред заразените има едно дете, но и много млади хора.

Доц. Кунчев обясни, че 12-те клинични проби са взети в четири лечебни заведения в периода от 16 до 22 декември 2021 г., като 11 от лицата са от София-град, а 1 от София-област. Разпределението на случаите по възрастови групи е, както следва:

–          10-14 г. – 1 случай;

–          15-20 г. – 2 случая;

–          20-30 г. – 2 случая;

–          40-50 г. – 2 случая;

–          50-60 – 3 случая;

–          Над 60 г. – 2 случая.

Тепърва предстои да стане ясно ще се въведат ли у нас нови мерки. Предстои да се обсъдят различни предложения през новата седмица. 

„Според мен най-важните две мерки вече са предприети. Хората над 65 години се мотивират с парична помощ от 75 лева, за да се ваксинират. Другата е бустерната доза“, посочи още Кунчев. 

Кунчев припомни, че „Омикрон“ се предава много лесно и се очаква да заеме голяма част от случаите, но допълни, че той протича по-леко, според данните рискът от смъртност е в пъти по-нисък спрямо досегашните варианти. 

От общо изследваните 275 клинични проби със SARS-CoV-2, 4.4% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 95,6% – на варианта Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с COVID-19 в периода 15.11-22.12.2021 г. и са изпратени от 41 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!