Горещи новини

Омбудсманът: 51% от българите се затрудняват да плащат сметките си за отопление

| 16:26

„Най-големите страхове на хората са свързани с невъзможността за плащане на сметките, с оглед на това, че сме в енергийна криза.“ Това заяви  за БНТ националният омбудсман Диана Ковачева.Тя цитира данни на Евростат, според които 51% от българите изпитват затруднение да плащат сметките си за отопление.

„В Закона за енергийната ефективност няма никъде определение кои са енергийно бедни хора. Тоест ако тръгнем от уязвимите хора, трябва да си дадем сметка, че не знаем колко широк е този кръг от хора. Истината е, че държавата трябва да помогне на всички, както вече бяха взети мерки по отношение на бизнеса.“, допълни Ковачева.

По думите ѝ това трябва да се случи чрез законодателни промени.

„Над 10 хил. пенсионери са се обърнали към мен през тази година. Добавката за пенсионери трябва да бъде несеквестируема“, коментира още омбудсманът.

Според нея сега за много пенсионери изобщо не получавали тази добавка защото отивала за покриване на сметки и задължения и практически тази добавка не помагала на социално слабите да преживеят. Това според Ковачева, трябва да е една от най-важните задачи пред новия парламент.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!