Горещи новини

Окръжният съд върна делото за палежа в Пирин, искат нова присъда от друг състав

| 15:28

Окръжният съд в Благоевград отмени присъда на Районен съд – Благоевград по дело за палеж по непредпазливост, нанесъл значителни вреди, и върна делото за ново разглеждане.Производството пред Окръжния съд е образувано по протест на Районна прокуратура – Благоевград през октомври 2021г.

Пред въззивната инстанция, държавното обвинение настоява съдебният акт, с който Районният съд в Благоевград е признал за невиновен К. Т. М, да бъде отменен като неправилен и незаконосъобразен и вместо него да бъде поставена нова осъдителна присъда.

Разглеждайки по същество протеста на прокуратурата, Окръжният съд намери същия за частично основателен, макар и по съображения, част от които са различни от изложените в него.

Окръжният съд постанови, че в хода на съдебното производство Районният съд в Благоевград е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, свързани с неспазване на процедурата по допускане и провеждане на съкратено съдебно следствие.

В решението, с което делото е върнато за ново разглеждане, въззивните магистрати констатират и непълнота на мотивите към постановената присъда, касаеща доказателствената обоснованост на приетите за установени факти и обстоятелства.

Тричленният състав се позовава на трайната съдебна практика, съобразно която липсата на мотиви към присъдата е абсолютно основание за отмяната й и за връщане на делото за ново разглеждане, тъй като „съществено процесуално нарушение е не само пълната липса на мотиви, но и липсата на такава част от тях, която се отнася до основни въпроси, на които трябва да отговори присъдата.“

Делото следва да се разгледа от друг съдебен състав на Районен съд – Благоевград.

Решението на Окръжен съд – Благоевград е окончателно.

Пресцентърът на Окръжен съд – Благоевград припомня, че на подсъдимия е повдигнато обвинение за извършено престъпление. Около 12:00 часа в землището на с. Мечкул, обл. Благоевград, в района на местността „Долни Мечкул“, южно от „пресъхналия водоем“, по непредпазливост – чрез хвърляне на незагасена цигара в сухата трева, запалил чужди имоти на обща стойност 33 902 435,61 лева, като с деянието са причинени значителни вреди на обща стойност 6 119 944,24 лева в общ. Симитли и общ. Кресна.

Екологична катастрофа остави след себе си пожарът, вилнял четири дни в подножието на Пирин планина и разпрострял се върху близо 15 000 декара на територията на две общини – Симитли и Кресна.

При пожара, лумнал към 13.30 ч. на 24 август 2017г. край симитлийското село Мечкул, изгоряха хиляди декари треви, храсти, гори – широколистни и иглолистни, унищожени бяха дребни и беззащитни животински видове, за щастие не бяха допуснати жертви сред населението на селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава.

Пожарът вилня там, където трябва да минава трасето на бъдещата автомагистрала „Струма”.

Източник: agencia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!