Горещи новини

Окончателно: Паспортизацията на сградите отпада

-14:47-Razloginfo.com

Регионалният министър Виолета Комитова е подписала промени в Наредба 5.

С тях отпада изискването за технически паспорти за частните сгради, построени преди 2006 г.

От 2007 г. новите строежи задължително се предават с паспорт, в който е включена информация за основните им характеристики – конструкция, енергийна ефективност и т.н.Срокът за издаване на документите бе удължаван четири пъти, като последният бе до края на 2021 г.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в кабинета на ГЕРБ призова то да се отложи за след края на на 2022 година.

Според него техническите паспорти осигуряват професионална експертна информация, която помага при планиране на управлението и поддържането на жилищните сгради.

Според Виолета Комитова обаче графиците за паспортизация са безумие и изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт.

След подписаните промени от нея технически паспорти ще се изискват само за обществени сгради и за такива, при които има конструктивни изменения.

Така ще бъдат спестени между 300 и 500 лв. на всяко домакинство или семеен бизнес, или общо – около 3 млрд. лв. на българските граждани и бизнес.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!