Горещи новини

Окончателно: Минималният праг за регистрация по ДДС става 100 000 лв.

| 14:05

Минималният праг за регистрация по ДДС става годишен оборот от 100 000 лв., след като депутатите приеха на второ четене промени в Закона за ДДС.Със законопроекта се регламентира поетапно завишаване на минималния праг на облагаемия годишен оборот от 50 000 на 100 000 лв. от 1 януари 2023 г. и съответно на 166 000 лв. от 01 януари 2024 г.

Според вносителите от ДБ сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за всякакви малки стопански деятели, които вече рутинно регистрират обороти над това равнище, като им се налага да се регистрират по ДДС. С промените ще бъдат засегнати голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по-конкурентоспособни, защото ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти.

В зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, ефектите за бюджета ще бъдат загуби между 85 и 130 милиона лева.

Междувременно правителството внесе в ЕК искане за дерогация за повишаването на прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв. и се очаква отговора на Брюксел до края на годината.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!