Горещи новини

Одобриха нови правила за обявяване на епидемична обстановка

| 18:03

Здравният министър да може да въвежда  противоепидемични мерки с цел предотвратяване на разпространение на заразни болести и контрол на риска. С тях няма да може да се въвежда забрана за посещение на страната, да се ограничава придвижването в рамките на държавата или да бъде спирана работата на обществени обекти и услуги за гражданите. В условията на епидемия/пандемия обаче здравното министерство ще трябва да аргументира решенията си за налагане на ограничения с национален план, който ще бъде изготвян според спецификата на заразната болест.Освен национални програми, Министерството на здравеопазването да изготвя и национални планове за реакция при заразни болести.

Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец. Това записаха депутатите с промени в Закона за здравето относно края на извънредната епидемична обстановка, която отпадна от 1 април.

Измененията бяха внесени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев от ПП.

Създадена беше нова алинея 12, в която се казва, че временните епидемични мерки не могат да включват:

1. Забрана за влизане на територията на страната;

2. Ограничаване придвижването на територията на страната;

3. Спиране работата на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите;

4. Изискване на документ за достъп до обектите и услугите по предходната точка 3.

По време на дебатите в парламентарна зала бившият министър на образованието Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС предложи в ограниченията да бъде записано, че без извънредна обстановка не може да се прекъсва учебният процес в училищата. Той се мотивира с това, че в противен случай отново децата ще платят цената на мерките.

Според Искрен Митев (ПП) промените дават възможност при зараза да се взимат мерки – стъпка по стъпка и при определени области.

Против законодателните промени бяха от „Възраждане”.

Костадин Костадинов обяви, че „това е законопроект за една определена болест, като че ли няма други”. Ирена Анастасова от БСП призова депутатите от „Възраждане” да говорят по същество, а не да се правят „митингаджийски изказвания”.

Андрей Чорбанов („Има такъв народ“) посочи, че предвиждането на план за действие „предполага именно правила, за да бъдат в най-голяма степен защитени именно правата на българските граждани”.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!