Горещи новини

Огромен „супер балон“, уловен от Хъбъл в дълбокия космос, е мистерия за астрономите

-20:04-Razloginfo.com

В ново изображение, заснето от космическия телескоп Хъбъл, някаква мистериозна сила издълбава гигантски „супер балон“ в далечна мъглявина.Астрономите все още са озадачени какво се крие зад тази грандиозна гледка. На сто и седемдесет хиляди светлинни години от нас, в сателитна галактика на нашия Млечен път, известна като Големия Магеланов облак, блестяща мъглявина на име N44 привлече вниманието на астрономите. Наблюдаван от различни телескопи през годините, N44 е огромен облак от газ и прах, с диаметър приблизително 1000 светлинни години.

Това, което е забележително в този конкретен космически облак, е огромната празнота, издълбана в средата му. N44 съдържа това, което астрономите наричат „супермехур“ – гигантска кухина, която се простира на около 250 светлинни години от едната до другата страна.

Според НАСА: „Звездните ветрове, изгонени от масивни звезди във вътрешността на балона, може да са отблъснали газа, но това е несъвместимо с измерените скорости на вятъра в балона.

Друга възможност, тъй като мъглявината е изпълнена с масивни звезди, които биха изтекли в гигантски експлозии е, че разширяващите се обвивки на стари свръхнови са изваяли космическата пещера.“

Това ново изображение е заснето по време на изследване на масивните млади звезди, населяващи ръба на балона, което е ръководено от Виктор Ксол от Центъра по астрономия към Хайделбергския университет.

Според техните изследвания, Ксол и неговите колеги идентифицират тези млади звезди като част от множество активни звездообразуващи региони на мъглявината.

Въз основа на това НАСА заяви, че 5-милионната разлика между възрастта на тези звездообразуващи региони и възрастта на звездите в празнотата сочи към „множество събития, образуващи звезди с верижна реакция“.

Смята се, че звездите се образуват, когато мъглявините са нарушени от външни сили, което ги кара да се срутят в себе си поради гравитацията.

Дали тези звездообразуващи региони са били създадени просто от газовете, които се смесват от тласъка на звездните ветрове? Или се дължат на разширяващите се ударни вълни на свръхновите?

Отговорът в момента е само предположение, но ако астрономите успеят да разрешат тази мистерия, те могат да открият как се е появил този супермехур.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!